Najveća brzina vjetra u tornadu izmjerena je 1999. godine na današnji dan

Tornado Bridge Creek-Moore razorio je tisuće domova i ubio nekoliko desetaka osoba. Maksimalna izmjerena brzina vjetra u njemu iznosila je 484 ± 32 kilometra na sat.

Najveća službeno zabilježena brzina vjetra u dosadašnjoj svjetskoj povijesti izmjerena je 3. svibnja 1999. Radilo se o razornom tornadu koji je nastao kod Oklahoma Cityja u SAD-u, a nazvan je Tornado Bridge Creek–Moore.

Spomenuti je tornado nastao na jugozapadu američke savezne države Oklahome i putovao je na sjeveroistok, u načelnom smjeru Oklahoma Cityja. Maksimalna izmjerena brzina vjetra iznosila je 484 ± 32 kilometara na sat.

Tornado Bridge Creek–Moore razorio je tisuće domova, a ubio je 36 ljudi te još pet osoba neizravno. Procjenjuje se da je ukupna nanesena šteta od tog tornada iznosila čak oko milijardu dolara.

Brzina vjetra u tom je tornadu izmjerena i zabilježena pomoću mobilnog doppler-uređaja (engl. Doppler on Wheels), koji se sastojao od kamiona s radarskom antenom.

Premda je u široj javnosti tornado poznat ponajviše po lijevku koji se spušta iz oblaka prema površini zemlje, bitno je napomenuti da razoran vjetar ne vlada samo u lijevku, nego i na znatno širem području oko njega.

B.K.