Najskuplja hrvatska prometnica ikad samo što nije otvorena!

RIJEKA - 75 milijuna eura za svega 3 kilometra. Sadrži tunele, vijadukte, rotore, odvojke te će iz centra Rijeke "ukloniti" kamione.

U Rijeci se kraju privodi izgradnja papreno skupe ceste! Duga je samo tri kilometra, a svaki je koštao po 25 milijuna eura. Ima tri ključne točke, a na izlasku iz centra Rijeke prva je ona na vijaduktu Piopi. Duži je od 300 metara i radnici ga već asfaltiraju. Sunce je prema njima "prijateljski raspoloženo", u zraku je samo 30 stupnjeva, ali s poda ih peče bez milosti, piše DANAS.hr.

Tim će vijaduktom kamioni odvoziti teret s budućeg kontejnerskog terminala u riječkoj luci. Neće više morati kroz centar. Preko njega će dolaziti do ključne točke nove državne ceste, odnosno do rotora koji će rasteretiti prometne gužve u centru grada, povezati dva velika riječka kvarta, Podmurvice i Škurinje te dati bolju povezanost s riječkom zaobilaznicom.

- Stavljamo drugi sloj, vezni sloj asfalta, a njemu je temperatura negdje oko 160 stupnjeva“, kaže radnik Damir Tomljanović. Povratničke visoke temperature zraka ni njemu ni kolegama ne idu u prilog.

Električni kablovi i znakovi, ventilacija i svjetlo već su spojeni. Na tunelu sada ostaje samo spojiti instalacije, zatvoriti ih i sve pripremiti za tehnički pregled i vozači sa zapadnog dijela Rijeke napokon bi mogli odahnuti.

Nova prometnica zahtijevala je i izgradnju interventnog tunela za izlaz u nuždi koji je prokopan ispod najviših riječkih nebodera. Fascinantan i prilično skup građevinski pothvat nadamo se, opravdat će sva ta visoka očekivanja.

J.T.