Najprestižnije vinsko natjecanje na svijetu stiže u Istru

POREČ – Ono što je Liga prvaka u sportu to je Concours Mondial de Bruxelles u vinskom svijetu. Ovo prestižno svjetsko natjecanje u svibnju 2023. dolazi u Istru. Veliko je to priznanje ne samo za Istru i istarske vinare već za cijelu Hrvatsku.

S ciljem promocije istarskih vina i istarskog poluotoka kao atraktivne vinske destinacije, udruga Vinistra kandidirala je Poreč za domaćina ovog poznatog ocjenjivanja u sekciji mirnih crnih i bijelih vina, koje će se od 11. do 14. svibnja održati u Poreču, a okupit će više od 350 ocjenjivača, vrhunskih vinskih znalaca i stručnjaka. Među njima je 60 posto vinskih novinara, a u nekoliko dana ocjenjivat će se oko deset tisuća uzoraka iz pedesetak zemalja.

Za sudionike ovog svjetskog vinskog događaja organiziraju se popratni programi, izleti i degustacije, pa će ocjenjivači upoznati Istru, a objave na društvenim mrežama, portalima, blogovima, tv emisijama i u časopisima obići će svijet.

– Budući da smo mala regija, opredijelili smo se za izvrsnost i zato danas s ponosom možemo reći da proizvodimo vrhunska vina i da već sedmu godinu za redom imamo najbolja maslinova ulja na svijetu. Vino i vinarstvo dio su naše tradicije i od Istre su stvorili prepoznatljiv brend na globalnom tržištu. Upravo zato biti domaćinom međunarodnog ocjenjivanja vina Concours Mondial de Bruxelles za nas je velika čast i sjajna prilika da predstavimo svijetu zbog čega je Istra poznata – istaknuo je istarski župan Boris Miletić.

Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles najveće je svjetsko ocjenjivanje vina utemeljeno 1994. godine, a od 2006. svake druge godine održava se u drugoj državi. Natjecanje je dosad obišlo petnaestak najpoznatijih vinskih zemalja, među kojima će se iduće godine naći i Hrvatska.

J.K.