Najmanji puni Mjesec - danas nas očekuje zanimljiva astronomska pojava

SVIJET - Izađite večeras van i pogledajte kako izgleda 'mikromjesec', puni Mjesec u trenutku kada je najudaljeniji od Zemlje. Popularno se naziva i 'snježnim Mjesecom'.

Započela je još jedna godina, a s njom i zanimljive astronomske pojave. 2023. po tom je pitanju nešto skromnija od prethodnih - nema potpunih pomrčina ni supertijesnih konjunkcija, dok se s kometima nikad ne zna. Ipak, danas ćemo svjedočiti najmanjem punom Mjesecu.

Mjesec se oko Zemlje okreće u ovalnoj orbiti te je u jednom trenutku bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Pojava kada je u položaju najbližem Zemlji naziva se perigej, a ona u najdaljem apogej.

Drugi pun Mjesec u ovoj godini događa se 5. veljače. Toga dana izlazi u 16:34, pola sata prije zalaska Sunca. Sljedećeg dana izlazi u 17:41, gotovo pola sata nakon zalaska Sunca. Popularno se naziva 'snježnim Mjesecom'.

U medijima će stoga za ovog punog Mjeseca vjerojatno izostati natpisi o velikom, plavom, žutom, crvenom ili kakvom već Mjesecu.

Jedan od razloga tomu je i činjenica kako je danas od nas udaljen preko 405.000 km, skoro najviše koliko mu putanja oko Zemlje dozvoljava. Za usporedbu, prosječna udaljenost iznosi oko 384.400 km.

U svakom slučaju, izađite večeras van i pogledajte kako izgleda 'mikromjesec' - puni Mjesec u trenutku kada je najudaljeniji od Zemlje, za razliku od 'supermjeseca' kako se popularno naziva puni Mjesec u vrijeme kada nam je najbliži.

Iz perspektive 'zemljana', razlika u promjeru između mikromjeseca i supermjeseca je 30 posto.

Za one koji vole horoskop, napomena - radi se o mjesečevoj mijeni koja će u svim horoskopskim znakovima probuditi novu energiju ili ih barem potaknuti da se trgnu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Večeras spektakl na nebu: Najveći ovogodišnji supermjesec | | Morski HR
Večeras će se na nebu moći vidjeti najveći ovogodišnji supermjesec. Naš poznati astronom Ante Radonić kazao je za N1 televiziju: - Mjesec je najbliže Zemlji danas u 11 sati i 12 minuta, bit će na