Najmanji porez na dohodak u Hrvatskoj ima Baška - Očekuje se i rast prihoda

Baška ima turizam kao monokulturu i istovremeno pad broja stanovnika. Cilj je rasteretiti stalne stanovnike te povećati prihode od kuća za odmor i turističkih ležajeva.

Od 128 gradova i 428 općina u Hrvatskoj, Baška na otoku Krku od 1. siječnja ima najniži porez na dohodak. Izmjena poreznih stopa rasteretit će građane s prebivalištem u Baški i privući nove stanovnike, smatra načelnik Toni Juranić. Dodaje da su već u prvom tjednu godine upisali troje novih.

Baška ima turizam kao monokulturu i istovremeno pad broja stanovnika, tumači načelnik Općine Baška Toni Juranić koji je i predložio smanjenje stopa poreza na dohodak na minimalnih 15 posto za nižu i 25 posto za višu poreznu stopu. Cilj je rasteretiti stalne stanovnike te povećati prihode od kuća za odmor i turističkih ležajeva, piše Radio Rijeka.

Natalitet pada

Naime, unatoč poticajima za dječju opremu i vrtić, stipendijama za učenike i studente i brojnim drugim pogodnostima socijalnog programa, natalitet u Baški pada, što je trend koji žele promijeniti.

- Za vrijeme izolacija zbog korona virusa, izostali su prihodi od turizma, pa se u Baški živjelo od rezervi i svježeg zraka. Sada je krenulo na bolje, što treba potpomoći poreznim poticajima - kaže Juranić.

Zbog smanjenja poreza na dohodak u općinskom proračunu očekuju 113 tisuća eura manje. Novi porezni obveznici, zajedno s povećanjem poreza na kuće za odmor i većom paušalnom naknadom za turističke ležajeve, donijet će veće prihode, izračunao je Juranić.

Porez na nekretnine koje služe za odmaranje je udvostručen: od 1,99 eura je narastao na 4 eura po četvornom metru, a paušalna naknada za turističke ležajeve rasla je za 50 posto. Od 1. siječnja 2024. u Baški iznosi 60 eura po ležaju, u Jurandvoru 42, a u Batomlju i Dragi Bašćanskoj 30 eura.

Za ovu godinu od paušala očekuju povećanje od 67 tisuća eura, a od poreza na kuće za odmor 165 tisuća eura više prihoda. Juranić smatra da je računica isplativija i pravednija.

I.B.