Najljepša drvena brodica je pasara vlasnika Ivana Paola Pobora

CRIKVENICA - U Crikvenici je osmu godinu zaredom održan natječaj za izbor najljepše drvene brodice s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica. Pobjedila je pasara privezana u Selcu.

Osmu godinu zaredom Županijska lučka uprava Crikvenica održala je natječaj za izbor najljepše drvene brodice s namjerom poticanja drvene brodogradnje i održavanja drvenih brodica koje su dio crikveničke i hrvatske tradicije.

Županijska lučka uprava Crikvenica već dugi niz godina daje popust od 50 posto na godišnju pristojbu za vez za drvena plovila, a dobitnik nagrade za najljepšu drvenu brodicu u potpunosti je oslobođen plaćanja godišnje pristojbe za vez.

Ove godine najljepšom drvenom brodicom proglašena je pasara registarske oznake CK-362 vlasnika Ivana Paola Pobora iz Selca, privezane u luci Selce.

Pobjednica natječaja u vlasništvu je obitelji Pobor od 1957. godine. Plovilo je napravio Pobor Branislav iz Selca, stric trenutnog vlasnika, kod brodograditelja Jurić Marijana u Klimnu za svoje vlastite potrebe.

Dužina sagrađene drvene pasare je 6 metara, a širina 2 metra. Što se tiče opisa plovila, radi se o četverouglom obliku krme, način gradnje oplate je dodirni, oblik pramca je kosi, a od opreme posjeduje vesla. Pasara je izgrađena od hrastovog, jelovog i šmrikovog drva, koji su začavlani sa pocinčanim čavlima.

Zanimljivost je da je na napravljenu pasaru postavio motor jačine 7KS koji je sastavio sam i to od više dijelova raznih starih motora. Naime, to mu je bio zadatak praktičnog rada dok je bio apsolvent na Tehničkom fakultetu mašinskog odjela u Ljubljani. O izradi plovila postoji i svjedodžba gradnje i potvrda o postavljanju motora.

- Zahvaljujem Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica i ravnatelju Kružiću na dodijeljenoj nagradi. Ova nagrada mi zaista puno znači, jer je prepoznat moj trud i ulaganje u pasaru koja je od prvog dana u mojoj obitelji - navodi pobjednik ovogodišnjeg izbora Ivan Paolo Pobor.

- Izuzetno mi je drago da ponovno svjedočimo slučaju u kojemu je nagrađeno plovilo od dana gradnje do sada u istoj obitelji. Divno je biti svjedok ljubavi prema drvenim brodicama koja se prenosi iz koljena na koljeno. U današnje vrijeme održavanje drvenih brodica je ogroman izazov i trošak, pa je ovakav način ulaganja vremena i truda u odavanje počasti povijesti zaista hvalevrijedan. Za kraj, još jednom čestitam nagrađenom Ivanu Paolu Poboru - izjavio je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

O pobjedniku natječaja koji je bio otvoren od 29. ožujka do 07. travnja, odlučilo je povjerenstvo u kojem su bili Davor Lončarić, Goran Cerović i Vladimir Matejčić. Na natječaj su pristigle dvije prijave, a kriteriji odabira su bili kvaliteta, odnosno razina održavanja barke, posjedovanje vesala, jarbola i jedara, te ukupan dojam.

B.K.