Najezda žarnjaka u Istri – Ribarske mreže napunjene morskim plućima

Velike količine meduza, najvjerojatnije morskih pluća, okupirale su sjeverozapadnu obalu Istre. Biolozi tvrde da masovna pojava ovih žarnjaka u zimskim mjesecima nije uobičajena pojava, a njihova najezda posebno teško pada oni onima koji od mora žive.

Istarskim ribarima posljednjih dana mreže su pune velikih meduza, koje nerijetko oštećuju ribolovni alat. Posljednjih dana ulovljeno je i do nekoliko tona meduza, a najverojatnije je riječ o morskim plućima, piše Glas Istre.

U Centru za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam kažu kako se morska pluća u Jadranu mogu vidjeti tijekom cijele godine, ali da njihova masovna pojava usred zime nije nešto što se događa često.

– Morska pluća kroz svoj životni stadij, koji traje mjesec do mjesec i pol dana, žive i na dnu i u moru. Imaju nekoliko stadija, prvo je riječ o ličinki koja postaje polip na dnu, onda polip opet ispušta male larve, one se pretvaraju u meduze koje plutaju, i zatim opet kreće sve ispočetka. Pojedini dijelovi tog ciklusa, u kojem mi primjećujemo samo ovu fazu kad je meduza, ovise o više faktora, najviše o temperaturi, količini hrane i kisiku. Promjena tih faktora može biti okidač za masovno razmnožavanje – tvrdi Barbara Sladonja iz porečkog Centra.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovu meduzu zovu morska pluća i jedna je od najvećih u Jadranu