NAJDUGOVJEČNIJA NA JADRANU 70. Fešta vina, Jelsa

JELSA - Najdugovječnija fešta na Jadranu u 2022.g. slavi 70 godina. Povodom te obljetnice program će trajati 7 dana i to od 22.08. – 28.08.2022.

Fešta vina posljednjih se godina vratila izvornoj nakani – da bude vesela manifestacija promocije hvarskih vina, ponajprije onih najboljih koji se proizvode na području jelšanskog prstena, vinorodnog kraja na kojem nalazimo nekoliko različitih teorija pa time i raznolikih vrsta i crnih i bijelih vina, opola i prošeka.

Zadnjih tridesetak godina ta se vina ističu kakvoćom, pobiru nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste, kojima je Fešta vina prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more. Mnogi iznenađeni njihovom izvrsnošću ponijet će sa sobom priču ne samo o sunčanom otoku prekrasnog plavog mora nego i o suncu zarobljenom u zlatnoj boji bijelog i rubinskom sjaju crnog vina. „Vinski” dio kulminira proglašenjem najboljih vina te godine.

Ova fešta uvijek pruža mnogo živopisne zabave. Održavaju se razna sportska i zabavna natjecanja. U luci se igra vaterpolo utakmica, održavaju veslačka natjecanja, međunarodne regate, skida se pršut s vrha desetak metara visokog jarbola…

Sve je, naravno, začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima Kulturno-umjetničkog društva Jelsa, domaćih i gostujućih klapa, nastupima renomiranih glazbenika i veličanstvenim vatrometom.

Zadnji vikend u kolovozu, točnije od ponedjeljka do nedjelje, jamčimo vam mnogo zabave i dobar sedmodnevni provod!

Prva vinska fešta održana je 1952. godine na inicijativu zajednice – Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet, 1954. održan je Zadružni dan, a od 1956. uglavnom nosi naziv Sajam vina ili Zadružni slet. Godine 1966. Sajam vina održan je 14. kolovoza i taj je dan proglašen Danom turizma u Jelsi.
Fešta se godinama održavala u prvoj polovici kolovoza, od petka do nedjelje.

Gužva bi započinjala od jutarnjih sati i trajala do zore sljedećeg dana. Točile su se goleme količine vina jer ideja i jest bila da se prodajom starog vina konobe oslobode za novo koje će doći skorašnjom berbom.

Detaljan program možete pogledati na FEŠTAVINA

I ne zaboravite zapratiti facebook stranicu Feštavina.

Sponzorirani sadržaj