Najbolji rezultati Eurobirdwatcha od 2013.: Uočeno više od 7,29 milijuna ptica

Proteklog vikenda više od 28.000 ljudi sudjelovalo je u EuroBirdwatchu 2021, najvećem europskom događaju promatranja ptica koje obilježavamo i pod nazivom Europski dani promatranja ptica.

Diljem Europe i središnje Azije je 41 nacionalni partner BirdLife Internationala pozvao ljude na više od 1800 različitih događaja kako bi promatrali fascinantnu migraciju ptica i vidjeli više od 7 milijuna ptica na putu prema jugu do njihovih zimovališta. Prve brojke nakon događaja su nevjerojatne jer svjedoče o najboljim rezultatima od 2013. godine, kako je izvijestio SOS/BirdLife Slovakia, ovogodišnji koordinator EuroBirdwatcha.

Prvi sažetak preliminarnih rezultata izravno nakon događaja donosi fantastične rezultate 35 partnera BirdLifea s 1.865 događaja, 28.104 sudionika i više od 7,29 milijuna uočenih ptica.

Foto: Biom

Najbrojnije uočene vrste ptica ove su godine bile zeba, bjelolica guska i čvorak

Opažene su mnoge rijetke vrste poput žutonogog žalara (Calidris subruficollis) u Finskoj i Švedskoj, žalara šljukara (Calidris melanotos) u Mađarskoj, Finskoj ili Rumunjskoj, kostoberine (Gypaetus barbatus) u Švicarskoj, velike trepteljke (Anthus richardi) i šumske strnadice u Nizozemskoj, stepskog orla (Aquila nipalensis) u Uzbekistanu, rusogrle trepteljke (Anthus cervinus) u Litvi i Mađarskoj, te mnoge druge rijetke vrste (vidi tablicu s preliminarnim rezultatima).

U Hrvatskoj je na 10 lokacija uz pomoć 70 sudionika popisano 33847 ptica, od čega najviše u Kopačkom ritu (29804 ptica). Najčešće je opažen čvorak (28510 jedinki), potom siva guska (1825) i veliki vranac (703). Među ostalim najčešće opaženim pticama tijekom ovogodišnjeg Eurobirdwatcha u Hrvatskoj bili su gradski golub, divlja patka, vrabac, siva vrana, poljski vrabac, mali vranac i liska.

Na web stranici eurobirdwatch.eu dostupni su broj ptica, događaja i sudionika, a dojmovi i slike na Facebooku.

I.B.