Najavljena manifestacija "Dani hrvatskog pršuta" - Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski

RIJEKA - Deveto izdanje manifestacije „Dani hrvatskog pršuta“ održat će se u Rijeci 21. i 22. travnja i okupit će najbolje proizvođače zaštićenih pršuta, a u kvalitetu proizvoda moći će se uvjeriti i građani, 22. travnja kada će na Korzu nagrađivani proizvođači po promotivnim cijenama prodavati i prezentirati svoje pršute.

Krčki, istarski, drniški ili dalmatinski – koji je od četiri certificirana i na razini EU zaštićena pršuta ove godine najbolji, doznat će se u petak, 21. travnja, u hotelu Bonavia Plava Laguna u Rijeci gdje će manifestacija i započeti, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji održanoj u „Kašetici“, centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranske županije.

Foto: Tea Cimaš / Grad Rijeka

- Manifestacija je natjecateljskog karaktera pa svake godine proizvođači certificiranog pršuta uoči Dana hrvatskog pršuta šalju svoje najbolje uzorke na ocjenjivanje. Šampionski pršut uvijek pobudi najveće zanimanje građana i turista drugog dana manifestacije koja se obično organizira na najfrekventnijem mjestu u gradu domaćinu - naglašava Ante Madir, izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta koji okuplja dvadesetak proizvođača i organizira manifestaciju.

Prvi su Dani hrvatskog pršuta održani 2015. u Splitu i od onda se svake godine sele u drugi grad. Manifestacija po prvi puta dolazi u Rijeku, ali ne i na Kvarner. Drugo izdanje manifestacije održalo se na Krku odakle dolazi i prošlogodišnji šampion Vjekoslav Žužić.

- Iznimno nam znači što smo dobili ovu manifestaciju koja se bavi promidžbom i ocjenjivanjem premium proizvoda kao što su četiri zaštićena hrvatska pršuta. Već godinama potičemo naše proizvođače i usmjeravamo ih na specijalizaciju i dodavanje vrijednosti primarnim poljoprivrednim proizvodima, a tako ćemo nastaviti i u novom programskom razdoblju za koje trenutno izrađujemo sve potrebne dokumente sukladno europskoj i hrvatskoj zakonskoj regulativi. Drago mi je da su se kolege iz Klastera odlučili ove godine za Kvarner - poručio je zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula.

Privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke Jana Sertić istaknula je kako se ovaj grad želi razvijati u smjeru urbanog turizma s naglaskom na selektivnim oblicima među kojima eno-gastro zauzima posebno mjesto i ovakva događanja posebice u pred i posezoni rezultiraju time da ljudi dolaze u Rijeku.

Unatoč trendu otvaranja novih pršutana, moderniziranju starih i povećavaju proizvodnih kapaciteta, transformaciju na zeleno poslovanje u skladu s poljoprivrednom politikom, u Hrvatskoj se i dalje proizvodi dvostruko manje pršuta nego što je potražnja za njim. Proizvede ih se oko pola milijuna, a pojede dvostruko više, odnosno potroši se jednako domaćeg i pršuta iz uvoza.

- Bez obzira na poskupljenje mesa više od 50 posto te poskupljenje energenata i nedostatka radne snage, nije došlo do drastičnih povećanja cijena pršuta i ostalih suhomesnatih proizvoda. Korekcija cijena je neizbježna, kreće se od 10 do 15 posto, ali ne utječe na plasman, jer kad je kvaliteta u pitanju ljubitelji ove delicije ne pitaju koliko košta - kaže Paolo Jelenić, predsjednik Udruge istarskog pršuta koji je jedini hrvatski pršut sa zaštitom izvornosti, dok ostala tri nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla, navode iz Grada Rijeke.

A.B.