Najavljen Sajam tradicijske drvene brodogradnje u Betini

BETINA – U Betini će se od 3. do 5. lipnja 2022. održati Sajam tradicijske drvene brodogradnje koji u  partnerstvu organiziraju Muzej betinske drvene brodogradnje, Turistička zajednica mjesta Betina  i udruga Betinska gajeta 1740.

Program obuhvaća izložbu tradicijskih drvenih brodova, prodajno – izložbeni sajam proizvođača  i distributera opreme namijenjene drvenim brodovima – konopa, bokobrana, palubne opreme,  okova, servisnih usluga u maloj brodogradnji – brodskih motora, elektro opreme, boja i lakova,  ali i ribarskih alata i opreme, stručna predavanja koja će održati brodograditelji i ostali zaljubljenici  u tradicijsku brodogradnju, prezentacije izrade tradicijskih alata, radionice za djecu i odrasle na  temu gradnje brodova, jedrenja, očuvanja okoliša, regate i plovidbe u drvenim brodovima te  posjete škverovima. Naglasak događanja je na obrtništvu i lokalnom proizvodu.

Na glavnom betinskom trgu održat će se gastronomski dio manifestacije, prezentacija i prodajni  sajam proizvoda OPG-a, tradicijskih obrtnika i ostalih ponuđača domaćih proizvoda. Program će  se održati na otvorenom – na potezu od tradicijskih brodogradilišta, koja će se također  prezentirati na sajmu, prema Trgu na moru. Na Dugom mulu u Betini bit će upriličen najatraktivniji  dio događaja – Izložba tradicijskih brodova. Glavna betinska riva bit će mjesto polaska  prezentacijske regate drvenih brodova te ostalih plovidbi koje su dijelom programa. Radionice i  edukativni dio održat će se u prostoru Prezentacijskog centra Betina.

Sudjelovanje na sajmu je besplatno. Izlagačima će biti omogućen fizički prostor za prezentaciju  koji uključuje stol, barske stolice i mogućnost video i audio podrške (ukoliko izlagač ima materijal  za izlaganje treba ga dostaviti ranije putem jumbo maila na muzej@mbdb.hr).

Ciljevi projekta su otvaranje novih mogućnosti za aktere hrvatske male drvene brodogradnje i  povezanih tradicijskih zanata, promicanje maritimne kulture i razvoj kulturnog turizma.

Projekt je u prvom redu namijenjen brodograditeljima, vlasnicima drvenih brodova, obrtnicima,  OPG-ovima, ribarima, članovima baštinskih udruga, lokalnom stanovništvu, mladima i djeci.  Program je namijenjen zaljubljenicima u pomorsku baštinu i drvenu brodogradnju.

Projekt je sufinanciran sredstvima LAGUR-a Galeb iz Tribunja putem FLAG natječaja za provedbu  Mjere 1.1.1. “Promocija lokalnog ribarstva, akvakulture, gastronomije i maritimne baštine” iz LRSR  FLAG-a “Galeb”.

Medijski pokrovitelji događanja: Nautički oglasno – informativni portal Burza nautike, Portal  24sata, Županijski radio Šibenik.

Program će se održati pod pokroviteljstvom Općine Tisno i Šibensko – kninske županije.

D.G.