Najavljen novi brod na liniji Mali Lošinj – Unije – Susak

MALI LOŠINJ -  Na liniji 310: Mali Lošinj – Unije – Vele Srakane – Susak do sad su se izmjenjivali brodovi Tijat i Premuda, a od iduće turističke sezone zaplovit će novi brod. Zaključak je to sastanaka u Gradu Lošinju s predstavnicima mjesnih odbora, čelnikom Jadrolinije, Davidom Soptom, te Paulom Vidović iz Agencije za obalni linijski pomorski promet.

Nastavno na nedavno održani sastanak u Rijeci na temu pomorske povezanosti otoka Lošinja, u gradskoj vijećnici grada Malog Lošinja ovog je tjedna održan sastanak na kojem su se predstavnici Grada i mjesnih odbora Susak i Unije sastali s predsjednikom Uprave Jadrolinije Davidom Soptom i ravnateljicom Agencije za obalni linijski pomorski promet Paulom Vidović i njihovim suradnicima.

Teme sastanka su se odnosile na pomorski promet navedenih otoka na državnoj liniji 310 na relaciji Mali Lošinj - Unije - Vele Srakane - Susak i obratno u predstojećem razdoblju.

Tom prilikom predstavnici Jadrolinije i Agencije sve su sudionike upoznali s planiranim aktivnostima u narednom razdoblju, prvenstveno onima vezanima uz nabavku odgovarajućeg novog broda sa bočnom rampom i dizalicom za brži i sigurniji iskrcaj robe, a koji bi imao mogućnost prijevoza i tereta do otprilike 25 tona.

Brod Tijat - Foto: Morski HR

U navedeni brod ugradile bi se i rashladne komore za prijevoz smrznutih proizvoda za opskrbu gospodarskih subjekata na Susku i Unijama. S obzirom na potrebnu proceduru te postupak javne nabave, očekuje se da bi novi brod počeo s plovidbom na liniji 310 prije početka iduće turističke sezone.

Također, bilo je riječi i o mogućnosti prijevoza otpada novim brodom sa navedenih otoka. S obzirom da oba otoka imaju novoizgrađene luke, govorilo se i o uvođenju nove trajektne linije za koju je pokrenuta procedura prema nadležnom Ministarstvu mora, prometa i infrastukture s obzirom da je potrebno osigurati dodatna financijska sredstva.

Zaključno, na sastanku je bilo govora i o usuglašavanju plovidbenih redova za 2023. godinu koje će Grad, kao i svake godine, uputiti prema svim mjesnim odborima (Susak, Unije, Ilovik) koji su luke ticanja na navedenim linijama kako bi dali svoju suglasnost ili eventualne prijedloge za 2023. godinu.

D.G.