Najavljen 3. hrvatski Ronilački kongres

SPLIT - Tijekom ovog vikenda Splitsko-dalmatinska županija mjesto je okupljanja ronilačke populacije i domaćin III. Hrvatskog ronilačkog kongresa koji će se održavati 17. i 18. ožujka 2023. godine u Splitu, Hotel Amphora, a okupljat će ronilačku populaciju na jednom mjestu u cilju razmjene znanja i iskustva s relevantnim stručnjacima iz različitih područja i segmenta rada.

Treći Hrvatski ronilački kongres provodi se u organizaciji Agencije Plava promocija u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije i Ronilačkim klubom HRVI Nemo-Adriatic.

Foto: Damir Zurub

Hrvatski ronilački kongres koji već treću godinu okuplja ronilačku populaciju na jednom mjestu, obrađivat će brojne aktualne teme izravno vezane uz segment ronjenja, praćenje trendova u ronjenju ne samo kao sportskoj aktivnosti nego u ronilačkom turizmu, ronjenju u službama spašavanja, ronjenju kao gospodarskoj aktivnosti, zaštita podmorja, zdravstveni aspekt ronjenja, unaprjeđenje poslovnih procesa u ronilačkom turizmu digitalnim alatima te digitalizacija, modernizacija ronilačke ponude i promocija na svim razinama.

Tijekom dva dana trajanja kongresa, relevantni stručnjaci će prezentirati iskustva i znanja iz različitih područja sigurnosti, zatim organizacija i mogućnosti ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske oformljene za najzahtjevnije hitne intervencije, speleospašavanje, ronjenje u vatrogastvu Republike Hrvatske te djelovanje službi na terenu.

Ono što ronjenje čini posebnom aktivnošću u odnosu na druge su upravo uvjeti u kojima se provodi s obzirom da se radi o neprirodnom čovjekovom okruženju, stoga će posebno zanimljivo biti na predavanjima vezano uz zdravstveni aspekt ronjenja.

Potencijal i perspektiva ronilačkog turizma, noviteti u tehničkom ronjenju, arheološka nalazišta, ekspedicije, ronjenje na olupinama velikih dubina i njihov pronalazak također će okupirati pažnju posjetitelja i zaljubljenika u podvodni svijet dok će panel različitih ronilačkih projekta  biti dodatna inspiracija posjetiteljima.

Ronjenje je jedan od boljih i unosnijih turističkog proizvoda te daje dodanu vrijednost ukupnoj turističkoj ponudi, a još uvijek nije u cijelosti iskorišteno, te će posjetitelji kongresa imati jedinstvenu priliku sudjelovati u raspravama i saznati najnovije  informacije na zanimljivim aktualnim predavanjima i sudjelovati u raspravama.

Partner III. Hrvatskog ronilačkog kongresa je Hrvatska turistička zajednica, a provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uz podršku Ronilačkog centra Marco Polo i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.

Važan segment kongresa je područje zaštite podmorja i ekologije kao preduvjeta za razvoj ronilačkog turizma u Hrvatskoj, a izuzetno je važno podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te će ronioci i posjetitelji kongresa sudjelovati treći dan, 19. ožujka 2023. u ekološkoj akciji čišćenja podmorja Eko patrola / Dalmacija. Ronioci će čistiti podmorje na tri lokacije;  Split, Solin i mjesto Povlja na Braču u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, RK Nemo-Brač i Plave promocije, a uz podršku Općine Selca i Turističke zajednice grada Solina.

Medijski pokrovitelji III. Hrvatskog ronilačkog kongresa su Morski HR, CRO TV, Hrvatski radio Frankfurt, Scubalife, Gorgonija, a veliki doprinos u provedbi kongresa i Eko patrole / Dalmacija pružili su sponzori: Garmin, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield boats, Reef d.o.o, Santi, Divesoft, Suex, Mitsubishi Motors Hrvatska i Drinkomatic.

Kongres će sadržavati i izložbeni prostor gdje će brojni izlagači iz ronilačke industrije prezentirati najsuvremeniju ronilačku opremu te prikazati najnovija dostignuća, proizvode i usluge, a ujedno se nastoji podići interes dionika turističkog sektora za područje ronilačkog turizma.

I.B.