Najava 24. Fiumanke – mjesec dana do početka riječkog praznika pod jedrima

RIJEKA - Rijeka i njezina luka već su više od dva desetljeća mjesto susreta mnogobrojnih nautičara i zaljubljenika u more na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Fiumanka je riječki i hrvatski praznik jedara, a ono na što svakako vrijedi podsjetiti jest i to da je Fiumnaka u potpunosti besplatna. Njezin moto je: Imaš-barku-imaš jedro-prijavi se! Uz dobru volju, to je sve što je potrebno, za ostalo ćemo se pobrinuti mi, organizatori!

Foto: Fiumanka.eu

Od 4. do 11. lipnja 2023. održat će se 24. izdanje Fiumanke koja je postala prepoznatljiv međunarodni nautički i turistički događaj Rijeke i Kvarnera, a osim jedriličara na njoj rado sudjeluju gospodarstvenici i mediji.

Glavni ciljevi ove sportsko-turističke manifestacije su promocija i popularizacija jedrenja te promocija Rijeke i Kvarnera. U tome će svakako ključnu ulogu imati izgradnja nove nautičke marine u Rijeci, a čija će realizacija simbolično započeti upravo na ovogodišnjoj Fiumanki.

Foto: Fiumanka.eu

Svaka godina donosi nove izazove u nastojanju razvoja manifestacije i izgradnji njezine prepoznatljivosti. Tako su se tijekom godina regati krstaša pridružile sada već tradicionalna Europska medijska regata, sup i surf regate, a od prošle godine i poslovno događanje s regatom Kvarner Race te osobito perspektivna Studentska regata koja je postavila dobre temelje da i ona postane međunarodna i pretvori Rijeku u centar studentskog jedrenja.

Fiumanka je podjednako atraktivna i perspektivna za nadogradnju programima na kopnu. Tijekom godina razvila je brojne partnerske suradnje koje se priključuju kao njezin dio ili povodom nje, kako bi Riječanima i njihovim gostima u tjednu Fiumanke ponudili program ispunjen različitim glazbenim i zabavnim sadržajima kojih ni na ovogodišnjem 24. izdanju neće nedostajati.

Među programima se svakako ističe i „Fešta od maloga broda – papirnata Fiumanka“ u kojoj će Trgom 128. brigade 9. lipnja zaploviti stotine jedrilica od papira, a izrađuju ih učenici osnovnih škola Rijeke i prstena i štićenici Centra za rehabilitaciju Rijeka.

- Program Fiumanke po danima najavljivat ćemo u objavam koje slijede, a očekuje nas puno toga - poručuju organizatori na službenim stranicama Fiumanke.

I.G.