NAGLA PROMJENA VREMENA Oglasila se Civilna zaštita: "Crveni meteoalarm zbog jakog vjetra, budite spremni - vrijeme je opasno!"

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas i sutra, 14. i 15. ožujka crveno i narančasto upozorenje na jako i olujno jugo, koje će se već sutra iznenada transformirati u buru koja će imati olujnu snagu!

Hrvatski autoklub izvještava da su trenutno u prekidu:

  • trajetne linije: Sobra-Prapratno, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Lopar-Valbiska i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar/Gaženica-Bršanj (Iž)-Rava-Mala Rava;
  • katamaranske linije: Split-Hvar-Korčula, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Split-Bol-Jelsa, Lastovo-Korčula-Dubrovnik, Novalja-Rab-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Hvar-Vis, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-M.Rava-Rava, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Bozava-Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Dubrovnik-Šipan-Sobra, Zadar-Zaglav-Zadar;
  • brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Komiža-Biševo.

Brodska linija 505 Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik plovi bez pristajanja u Prvić Luku.

Povodom nagle promjene vremena oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Upozoravaju na jaki vjetar koji nas očekuje u narednim danima. Podsjećaju da vremenska izvješća treba pratiti na stranicama DHMZ-a, a stanje na cestama i stanje u trajektnom prometu na stranicama HAK-a.

Narančasto upozorenje izdano je za danas, 14. ožujka za gospičku regiju, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te sjevernu i srednju Dalmaciju.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Za sutra, 15. ožujka izdano je crveno upozorenje za Velebitski kanal te područje sjeverne, srednje i južne Dalmacije, dok je narančasto upozorenje izdano za riječku i splitsku regiju te Kvarner i Kvarnerić.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

D.G.