Nacionalna udruga ugostitelja pozdravlja mjere Vlade RH

Nacionalna udruga ugostitelja pozdravila je u četvrtak paket mjera Vlade RH usmjeren na ublažavanje negativnih posljedica energetske krize.

Drastičan rast cijena energenata posljednjih mjeseci predstavljao je veliku opasnost za opstanak ionako pandemijom iscrpljenih poduzetnika, a posebice ugostitelja koje najvećim dijelom čine mikro, mali i srednji obrti i društva, podsjeća se u priopćenju udruge.

Iz Vladinog paketa mjera ugostitelji izdvajaju mjeru ograničavanja cijene električne energije i mjeru podizanje iznosa neoporezivih isplata zaposlenicima koje će, ističu, ove zime omogućiti nastavak rada ugostiteljskih objekata i doprinijeti očuvanju radnih mjesta.

Ocjenjuju kako je ograničavanjem cijene električne energije za polugodišnju potrošnju poduzetnika do 250.000 kWh na 0,53 kn/kWh, kojom se osigurava 12 puta jeftinija cijena od burzovne, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo "do sad nezapamćeno razumijevanje i podršku za mikro, malo i srednje poduzetništvo koje proživljava najteže trenutke u poslovanju, a ujedno čini i kičmu našeg gospodarstva."

Iz Udruge kažu da se nadaju uspješnim pregovorima i jednakom tretmanu ograničavanja cijena plina, koji je uz električnu energiju neizostavan energent u ugostiteljstvu, a posebice na području kontinentalne Hrvatske u zimskom periodu godine.

S obzirom na široke razmjere i dugoročnost krize te ograničene resurse, pozivaju i na implementaciju mjera štednje i racionalizaciju potrošnje energenata u poslovnoj i privatnoj sferi, piše HRT.

I.G.