Na Zlarinu postavljena meteo postaja

Nova će meteorološka postaja olakšati praćenje klimatskih promjena i omogućiti ublažavanje njihovih posljedica na otocima.

Postavljanje je u 80% udjelu financirano iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a koliko saznajemo nova je meteorološka stanica vrhunske kvalitete i napravljena prema najnovijoj tehnologiji.

Meteo postaja koja je osim standardnim senzorima za praćenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina opremljena i sondom za mjerenje temperature mora omogućiti će sustavno praćenje vremenskih prilika na ovom otoku u šibenskom arhipelagu, piše Šibenik Meteo.

Ovim projektom na svim otocima šibenskog arhipelaga planirano je postavljanje sustava automatskih meteoroloških postaja što će omogućiti praćenje vremenskih prilika u realnom vremenu kao i temperature mora čime će se otočnoj populacija koja okrenuta moru i ovisi o njegovim čudima osigurati kvalitetna i točna informacija. Sustavnim prikupljanjem podataka i njihovom obradom dobiti će se pokazatelji klimatskih promjena, a brojanjem sunčanih sati i informacija o iskoristivosti solarnih ploča za proizvodnju električne energije kao i kolektora za proizvodnju tople vode

Osim meteorološke opreme na otoku Zlarinu i Krapnju predviđeno je i postavljanje info LED display-a na kojima će se prikazivati izmjereni podaci uz informiranje javnosti o rastućoj prijetnji klimatskih promjena za održivi razvoj Hrvatske.

No, to nije sve! Cilj je osvijestiti širu javnost o potrebi prilagodbe klimatskim promjenama pa će se tako na portalu Šibenik Meteo prezentirati dobiveni rezultati mjerenja, a održavati će se i radionice otvorene svima.

J.T.