Na zadarskim otocima u sklopu projekta “Zaželi”, zaposleno 11 žena

KALI – U sklopu projekta ”Zaželi u Kalima” je na području Općine Kali zaposleno pet ženskih osoba, dok su na Ižu, Silbi i Dugom otoku u sklopu projekta ”Šjora za otok” zaposlene četiri ženske osobe.

Projekti su prijavljeni u sklopu otvorenog trajnog poziva “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”. Općina Kali je projekt ”Zaželi u Kalima” prijavila u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA koja pruža tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta, dok je projekt ”Šjora za otok” prijavila lokalna akcijska grupa Mareta, prenosi Pokret otoka.

”Zaželi u Kalima”

Početna konferencija projekta „Zaželi u Kalima” održana je u utorak, 27. listopada, u vijećnici Općine Kali, gdje je općinski načelnik Marko Kolega istaknuo da je projekt dobra prilika za pet nezaposlenih žena ne samo zbog radnog odnosa u trajanju od 12 mjeseci i mjesečne plaće, nego i radi edukacije koja se financira iz projekta, a prethodi radnom odnosu.

”Pohađanjem edukacije, poput tečajeva za geruntodomaćicu, njegovateljicu, slastičarku i sličnih, žene će steći znanje i korisne vještine za tržište rada i dugoročno zaposlenje, naglasio je Marko Kolega za portal Naši Školji.

Za projekt je odobreno ukupno 464.000 kuna.

”Šjora za otok”

– Cilj projekta ”Šjora za otok” je zapošljavanjem gerontodomaćica osigurati pomoć starijim žiteljima otoka zadarskog arhipelaga. 557 000 kuna potrebnih za provođenje projekta osigurano je iz Europskog socijalnog fonda – kazala za HRT radio  Sanja Rukavina iz LAG-a Mareta.

Svaka zaposlena brinut će o minimalno šest korisnika koji će biti odabrani u suradnji sa zadarskim Centrom za socijalnu skrb, navodi Sanja te ističe kako su uspjeli zaposliti četiri žene sa zadarskih otoka: Iža, Silbe i Dugog otoka, dok su na području grada Zadra zaposlene dvije osobe.

I.B.