Na Visu srušena poznata Češka vila – Gradonačelnik: “Investitor će napraviti novu!”

VIS – Jedan od najpoznatijih objekata na Visu, na daleko poznata Češka vila, srušena je. Razloga za zabrinutost nema, kaže viški gradonačelnik Ivo Radica.

– Vilu je srušio privatni investitor iz Južne Afrike, no napravit će novu, identičnu. Za sve postoje dozvole i suglasnosti – kaže Ivo Radica za Dalmatinski portal.

– Statika kuće nije bila odgovarajuća, a vidite što se događa i s potresima, pa je odlučeno da se sruši stara i izgradi nova Češka vila – ispričao je pak gradonačelnik Visa za tportal.

Cijela investicija, uvjerava, radi se sukladno urbanističkim planovima, projektnoj dokumentaciji i građevinskoj dozvoli.



Na ovom poluotoku zapravo je započelo uređenje velikog turističkog kompleksa čija je zgrada s prijelaza prošlog stoljeća tek manji dio: na golemoj površini od preko 70 tisuća četvornih metara izgradit će se i hotel, više luksuznih vila i niz drugih sadržaja.

– Imat ćemo jednu od najljepših turističkih zona na Jadranu, primjer održivog turizma. Sve su definirali urbanisti: na jako velikom prostoru nalazit će se tek 160 turističkih kreveta – hvali se Radica.

Investitor u ovaj projekt jest Philip Vermeulen iz Južnoafričke Republike, koji posluje u Hrvatskoj preko tvrtke nazvane njegovim imenom i prezimenom, a Višanima je poznat po projektima koji su ih uglavnom razočarali. Prije punih osamnaest godina za 1,6 milijuna eura kupio je bivši pogon Jugoplastike u Visu i njemu nije izgradio hotel, nego ga iznajmio Veleučilištu. Godinu kasnije za 14,7 milijuna kuna kupio je nekad slavnu tvornicu za preradu ribe Neptun u Komiži, da bi potom prodao strojeve u Srbiju i ostao tek na praznim pogonima, koje danas uglavnom iznajmljuje lokalnim ribarima za skladište.

Viški gradonačelnik uvjeren je da će velika investicija u prostor oko Češke vile ići u potpuno drugačijem smjeru, premda tvrdi da s Vermeulenom – ne komunicira.

– On nije u Hrvatskoj, a poslove valjda vode njegovi ljudi – kaže Radica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Tvrtka s neobičnom adresom osnivača poslala jedinu valjanu ponudu za kupnju Češke vile na Visu
Vlada prodaje bivšu vojarnu “Češka vila” u Visu