Na Visu se okupljaju umjetnici iz cijeloga svijeta!

Radi se o međunarodnom projektu Island Connect II, suradničkm projektu udruge Domino i šest partnerskih organizacija koje djeluju u području izvedbenih umjetnosti i povezane su s europskim otocima različitih zemalja. 

Glavni je cilj projekta podržati umjetnike i umjetničke kompanije u njihovom osobnom i profesionalnom razvoju unutar projekta. Tijekom tri godine (2024.-2026.) u okviru projekta više od 150 umjetnika realizirat će približno 100 umjetničkih rezidencija na otocima diljem Europe.

Cilj projekta jest umjetnicima pružiti potreban prostor za istraživanje i slobodno eksperimentiranje. Istovremeno, umjetnički direktori partnera umjetnicima pružaju povratne informacije i dramaturške savjete što je omogućeno kroz potpuno financirane rezidencije za svaku umjetničku kompaniju.

Prva aktivnost Island Connecta II jest program treninga, radionica i edukacija Springlab koji će se od 2. do 8. travnja održati u Komiži, na otoku Visu, u organizaciji udruge Domino, voditelja partnera. U programu će sudjelovati više od 50 umjetnika, producenata i kustosa iz 10 zemalja diljem svijeta. Umjetnici će upoznati Komižu i viški arhipelag, sudjelovati u radionicama širokog spektra - od umjetničkih usavršavanja do izgradnje viških suhozida.

- U projektu Island Connect naš je glavni cilj spajanje zajednica, od malih otoka poput Visa, do Korzike, Sardinije, danskih i irskih otoka, Tenerifa, pa i dalje, a želja nam je u svakoj maloj zajednici u kojoj se projekt provodi stvoriti prostor za profesionalne umjetničke projekte i propitivanje otočkih identiteta, prednosti i mana rada na otocima, geografskih i političkih udaljenosti koje sa sobom nose - rekao je Zvonimir Dobrović, predsjednik udruge Domino, nositelja projekta Island Connect II.

Povezivanje otoka

Projekt Island Connect II projekt usmjeren je na razvoj umjetnosti na otocima i povezivanje otoka u jedinstvenu rezidencijalnu mrežu umjetničkih organizacija. Umjetnici su potaknuti da kroz interakcije sudjeluju u lokalnim otočkim zajednicama. Prezentacije radova umjetnika bit će organizirane na završetku svake rezidencije, a prezentacije završnih radova odabranih umjetničkih kompanija moći će se izvoditi na partnerskim festivalima, donosi Dalmacija Danas.

U okviru projekta bila su raspisana tri otvorena poziva: Artistic residency – program u kojem umjetnici putuju na dva otoka s idejom o razvoju novih umjetničkih djela, potom Islander Focus – program otvoren širokom spektru umjetničkih formi, s idejom istraživanja otočkih veza, identiteta otoka i otočana i njihovog odnosa s kontinentalnim svijetom, kao i Pilot Co-creation Residency – jedinstveni rezidencijalni program čija je želja raditi na stvaranju zajedničkih koncepata i novih ideja za buduće projekte u suradnji s voditeljima partnerskih organizacija i drugim umjetnicima. Umjetnice iz Hrvatske koje su odabrane na javnim pozivima su Nikolina Komljenović, Kristina Pongrac i Sonja Leboš.