Na Veloj Pržini u Lumbardi organiziraju povratak morskih kornjača u prirodu

LUMBARDA – Uoči Svjetskog dana morskih kornjača, koji se obilježava 16. lipnja svake godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Centrom za oporavak morskih kornjača – Aquarium Pula, organizira manifestaciju povratka morskih kornjača u prirodu.

Dvije glavate želve (Caretta caretta), imena Luka-Amadeo i Mini Koko, pronađene su i spašene u akvatoriju otoka Korčule. Sada su se potpuno oporavile i krajem tjedna će biti vraćene u more.

Foto: Vela Pržina/Morski HR

Događaj će biti javnog karaktera kako bi se podigla svijest javnosti o potrebi očuvanja morskih kornjača na području cjelokupne obale Jadranskog mora. Morske kornjače izložene su ljudskim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku kao što su: otpad u moru, klimatske promjene, protuzakoniti lov, pomorski promet, izljevi nafte, umjetna rasvjeta, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, te destruktivne ribolovne tehnike. Morske kornjače ubrajaju se među najugroženije životinjske vrste, te su strogo zaštićene u Republici Hrvatskoj temeljem Zakona o zaštiti prirode, odredbama Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama te brojnim nacionalnim i međunarodnim propisima.

Iz Općine pozivaju lokalno stanovništvo, a posebice djecu, da se pridruže događaju puštanja oporavljenih morskih kornjača u prirodno stanište te da svojim sudjelovanjem doprinesu podizanju svijesti javnosti o potrebi većeg i značajnijeg uključivanja u aktivnosti kojima svi zajedno možemo doprinijeti očuvanju i oporavku ugroženog morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti s posebnim naglaskom na najugroženije morske organizme.

Puštanje kornjača održat će se u nedjelju, 19. lipnja na plaži Vela inu Lumbardi s početkom u 19 sati. Za dolazak je potrebna prethodna prijava, a detalji su na ovoj POVEZNICI.

K.B.