Na uskrsni ponedjeljak prvi festival prisnaca

BRIBIR - Festival bribirskog prisnaca nova je proljetna manifestacija koja se održava u čast ukusnom specijalitetu. Premijerno izdanje festivala uz prigodni program započinje u 11 sati ispred kule Turan.

Na Uskrsni ponedjeljak bit će moguće kod izlagača u Bribiru degustirati bribirski prisnac, tradicionalno lokalno uskršnje jelo, dok manifestacija započinje kulturno-umjetničkim programom.

Posjetitelji će imati priliku pogledati demonstraciju izrade bribirskog prisnaca te projekciju dokumentarnog filma o istom. Sama manifestacija održava se ispred kule Turan u Bribiru pa je za posjetu otvoren i Interpretacijski centar - Putovima Frankopana. Cijelu manifestaciju prati zabava uz tamburaše i bogata ugostiteljska ponuda.

- Ispecite i pokažite svoj prisnac ili nas posjetite i okusite ovu deliciju - pozivaju iz Turističke zajednice Vinodolske općine.

Festival bribirskog prisnaca nova je proljetna manifestacija koja se održava u čast ovom ukusnom gastro specijalitetu čijem mirisu i okusu rijetko tko može odoljeti.

Spoj je to jaja, svježeg sira, slanine, mladog luka, brašna i masti i zapravo je tradicionalno uskršnje jelo, a o samom nastanku prisnaca postoji  zanimljiva legenda o nespretnom događaju jedne djevojke na frankopanskom dvoru koji je rezultirao stvaranjem te autohtone delicije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Peče se rekordna pinca od 30 kila brašna i 120 jaja
ŽMINJ - Danas se u Žminju na placu Zad kaštela održava preduskrsna fešta ‘Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće’, a njena najveća atrakcija bit će postavljanje svjetskog rekorda s najvećom istarskom pincom. Za novu rekordnu pincu Zdenka Jakus, koja će je umijesiti, utrošit će 30 kilograma bra…