Na Unijama svečano otvorena nova riva – Vrpcu prerezao najstariji stanovnik otoka

UNIJE – Stanovnici Unija u novi vikend ulaze s novom rivom. Danas je svečano prerezana vrpca na otvorenju nove rive čija izgradnja je stajala 39,6 milijuna kuna.

Projekt je financiran bespovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova u iznosu od 34.268.835,31 kuna i sredstvima osiguranim u Proračunu Primorsko-goranske županije u iznosu od 4.000.000,00 kuna, dok je preostali iznos osigurala Županijska lučka uprava Mali Lošinj vlastitim sredstvima.

Foto: PGŽ

Događaj je to koji je okupio županijske i otočke čelnike, a koji su redom istaknuli kako je nova riva osigurala, ne samo uvjete za siguran vez brodskih, brzobrodskih i katamaranskih linija, već i bolju povezanost s Malim Lošinjem, Rijekom, Pulom, Zadrom, ali i međunarodnom linijom s destinacijama na talijanskoj obali.

87-godišnji Unijan Josip Nikolić mislio je da neće dočekati rivu koju Unijani godinama sanjaju. Sretan je jer su njihove barke sada zaštićene od juga, a gosti Unija mogu pristajati na jednu od najljepših riva na Jadranu. Njegov imenjak i rođak, najstariji stanovnik Unija, 90-godišnjak Josip Nikolić rekao je da su Unije i Unijani zaslužili ovakvu rivu i zahvalio svima koji su sudjelovali u ovom projektu.

Foto: PGŽ

– Projektom je saniran postojeći pristan koji je i produžen u obliku slova “T” dužine 70-ak metara s mogućnošću prihvata većih brodova i trajekata uz brodske i brzobrodske linije, kao i protok putnika u pomorskom prometu. Sanacijom je stvoren preduvjet za zaštitom dijela akvatorija, te samim time i izgradnju obale za brodice – pojasnio je ravnatelj ŽLU Mali Lošinj Filip Balija zahvalivši Unijanima na strpljenju i razumijevanju tijekom dvije godine koliko je trajao projekt.

Svečanost je zaokružena presijecanjem krokanta, tradicionalne lošinjske slastice koja se posluživala u velikim svečanostima. Događaju je prisustvovao veliki broj mještana i turista, kao i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

K.B.