Na tradicionalnoj regati u Veneciji zaveslala ekipa veslača iz Umaga i Savudrije

VENECIJA/UMAG – U Veneciji se u nedjelju 5. rujna 2021. održala još jedna tradicionalna Regata Storica, a tamo je ponovno zaveslala i ponosna umaška ekipa koju čine iskusni veslači iz Umaga i Savudrije.

Regata Storica je jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija bogatog venecijanskog kalendara. Radi se zapravo o reviji povijesnih mletačkih brodova, točnije galija, gondola i ostalih barki koje svjedoče o negdašnjoj slavi Serenissime, ali i o natjecanju brojnih veslačkih klubova i udruga grada Venecije.

Godine 943. gusari su oteli sve mlade djevojke prisiljavajući Mlečane da veslaju s velikom žestinom kako bi ih oslobodili, a povijesna se povorka uvodi u veslačku manifestaciju mnogo kasnije kako bi se odala počast Catarini Cornaro, supruzi ciparskoga kralja, koja se odrekla prijestolja u korist Venecije 1489. godine.

Manifestacija je i trenutak kada se obnavljaju veze i prijateljstva sudionika. Veslačka ekipa iz Umaga već dugi niz godina sudjeluje u značajnoj povorci zahvaljujući podršci i sinergiji Ureda za kulturu i tradiciju Venecije, Grada Umaga-Umago, Turističke zajednice grada Umaga i Talijanske unije.

Svoje dojmove i iskustvo o ovom važnom događaju podijelio je Silvano Pelizzon, koji godinama sudjeluje na regati s timom veslača Umaga i Savudrije.

Kada je naša ekipa prvi put sudjelovala na povijesnoj regati?

– Prvi put smo sudjelovali 2001. godine, a zatim je došlo do stanke od desetak godina. Vratili smo se 2012. i od tada sudjelujemo svake godine i to s barkom “bissonom” koju nam dodjeljuje Ured za kulturu i tradiciju Venecije. Veslamo u poznatom Canal grande, prolazimo ispod poznatih mostova i “Machine” – plutajuće pozornice koja se svake godine posebno podiže ispred ‘Ca Foscari .

Što za vas zapravo znači sudjelovanje na ovom događaju?

– Sudjelovanje na Regati za nas je uvijek velika čast. Prije svega zato što smo 2001. godine zajedno s Koprom bili prvi vanjski sudionici uključeni u događaj. Za nas je to bilo izuzetno iskustvo zahvaljujući kojem njegujemo povijesnu vezu dvaju obala Jadranskog mora. Naš tim uvijek je dočekan s entuzijazmom, a smatramo se ‘veleposlanicima’ u Veneciji. Drugi važan aspekt jest isticanje zastave našega grada, Umaga, a na kojoj se nalazi lav, simbol koji Serenissima nije dopuštala da svatko koristi. Umag je zaslužio povjerenje Mlečana jer je, prema legendi, kada je oluja zatekla brod s relikvijama, ponudila utočište i sklonila ostatke sveca u crkvu.

Foto: Grad Umag

Koja su vaša najljepša sjećanja?

– Prije svega, to su emocije prvog sudjelovanja. Prvi put je prvi put! No, moram priznati da sam vrlo emotivan svaki put kad prođem ispod mosta Rialto i uzdignemo vesla ao pozdrav prema svečanoj loži – Machini. To je trenutak u kojem osjećamo važnost i čast svoje uloge. Osim toga, tu je i naklonost javnosti koja nas čak i doziva s obale, jer nas poznaju. Razvilo se i veliko prijateljstvo s udrugom Casteo. Nadalje, još jedan nezaboravan trenutak bilo je veslanje u laguni dan prije Regate 2001. godine. Vježbali smo zajedno s posadom iz Kopra, veslajući sve do Punte Sabbioni i Burana. Bilo je to jedinstveno iskustvo jer mi, nemajući barku odgovarajuće veličine, nemamo priliku trenirati prije samog dolaska u Veneciju uoči Regate.

Koja su vaša očekivanja za budućnost?

– Želimo svim srcem da ova suradnja potraje u vremenu, da naša posada ojača mladim veslačima koji će našu pomorsku baštinu njegovati i dalje, očuvati od zaborava. Ne manje važno, želimo nabaviti tipičnu venecijansku barku poput ‘caorline’ ili ‘topo’. Trenutno posjedujemo samo batane, no tu vesla samo jedna osoba s dva vesla, dok na venecijanskim svaki veslač ima jedno veslo te se raspoređuju u jednakom broju s lijeve i desne strane.

Uz Silvana Pelizzona, ekipu čine još i Danilo Latin, Alessandro Pelizzon, Rino Ossich, Roberto Sirotić, Valter Sirotić, Dario Dobrović, Renzo Turcovich i Daniel Ossich.

D.G.