Na teške optužbe Sindikata pomoraca, odgovorio prozvani šef Jadrolinije: “To graniči s klevetom”

RIJEKA – Nakon što je početkom godine Sindikat pomorca Hrvatske podržao inicijativu SSPJ za smjenu predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte, javio se i prozvani šef hrvatskog nacionalnog brodara koji istupe sindikata drži klevetničkim.

Iz Sindikata upozoravaju da je inspektorima brodova (radi ušteda) smanjena mogućnost kvalitetnog održavanja brodova u remontima, što najčešće uzrokuje povećane troškove u eksploataciji, učestale kvarove, havarije i u konačnici loše utječe na ugled Društva. Tvrde da je u 2020. godini bez obzira na drastično smanjene prihode, Jadrolinija imala troškove reklama oko 2 milijuna kuna, te izražavaju nadu da to nije povezano s medijskom agencijom iz koje je Sopta došao u Jadroliniju, a koja je u 2020. godini ostvarila stopu rasta od 34% u odnosu na 2019. godinu. Iz sindikata kažu da je drastično povećan trošak plaća Uprave u kriznoj 2020. godini, za čak 281.000,00 kuna u odnosu na 2019. godinu! Za razliku od toga, tvrde u Sindikatu, planom poslovanja za 2021. predviđeno je smanjenje troška radne snage i to na način koji utječe na sigurnost plovidbe (povećanje trajanja smjena na brodu). Smatraju da Sopta kompaniju ne vodi u dobrom smjeru, na što im se obratio i prozvani šef Jadrolinije.

– Neugodno smo iznenađeni vašom objavom na službenoj web stranici Sindikata od 12. siječnja 2022. godine. U istoj se navodi niz potpuno netočnih informacija koje graniče s klevetom, što ne smatramo konstruktivnom sindikalnom aktivnošću. Posebice se moramo osvrnuti na način i ton komunikacije kojeg smatramo krajnje neprofesionalnim, a uzimajući u obzir da dolaze od strane Sindikata s dugogodišnjom tradicijom i djelovanjem, te kojeg izuzetno poštujemo.

Predmetnom objavom nastoji se diskreditirati Upravu koja je u izazovno vrijeme pandemije uspjela održati stabilnost tvrtke, izvršiti 99% ugovorenih linija, te znatno povećati materijalna prava radnika.

Podsjećamo da su pomorcima u 2021. godini povećane plaće za 8%, što je drugo povećanje plaće u mandatu ove Uprave, da je svim zaposlenicima dana naknada za prehranu u iznosu od 5.000,00 kuna godišnje, da su redovno isplaćivane prigodne godišnje nagrade, kao i darovi djeci povodom blagdana Svetog Nikole. Sve socijalne potpore zaposlenicima su održane i uredno isplaćivane, unatoč općem padu prihoda zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19, dok su druge pomorske tvrtke na Jadranu smanjivale plaće i reducirale materijalna prava radnika.

Smatramo kako ovakve objave Sindikata ne doprinose uspješnom i učinkovitom socijanom dijalogu kojeg ova Uprava od početka mandata potiče i za čije se održavanje svakodnevno zalaže, što je i dokazala održavanjem redovite komunikacije sa svim sindikalnim partnerima, stoji u očitovanju Jadrolinije kojeg potpisuje predsjednik Uprave, David Sopta.

Podsjetimo, Sopta se našao u problemima i zbog izvida Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je prošlog mjeseca protiv njega pokrenulo postupak zbog moguće povrede članka 7. točke d) Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koja proizlazi iz primanja dodatnih naknada uz primanje plaće za obnašanje navedene dužnosti.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sindikat poslao otvoreno pismo Vladi – Traže hitnu smjenu predsjednika Uprave Jadrolinije