Na temeljima starog Uljanika, u Puli oživjela brodogradnja

PULA – Tri godine nakon propasti starog Uljanika, nova tvrtka nastala na njegovim temeljima, Uljanik Brodogradilište 1856, oživjela je brodogradnju na dokovima. Sklapaju se novi poslovi, zapošljavaju radnici, rade planovi.

Počeli su s nekolicinom radnika i u tri godine narasli na brodogradilište s 400 zaposlenika, a potražuju ih još stotinjak u proizvodnji, javlja HRT.

– Danas smo došli do dva ugovora i dva broda. Jedan manji, ribarica, za norveškog naručitelja i plutajući dok za izraelskog naručitelja te odrađujemo još i poslove, sekciju za talijanskoga Fincantierija i cijevi za vanjske. Mi ne živimo od nikakvih državnih subvencija, davanja ili od državnoga proračuna. Živimo i isplaćujemo plaće striktno iz onoga što zaradimo, rekao je Samir Hadžić, direktor Uljanik Brodogradilišta 1856.

Radnici uglavnom stari Uljanikovci. Povratnici, iz talijanskih i njemačkih škverova.

– Deventnaest godina sam radio u starom Uljaniku. Kako je sve propalo, otišao sam u inozemstvo, dvije i pol godine. Onda sam čuo da se ponovno tu otvara, pa sam rekao – idem vidjeti i probat. Vani je bilo lijepo raditi, ali kod kuće je najljepše, rekao je Tedi Belušić, brodomonter iz Pule.

Tihomir radi na najosjetljivijoj sekciji broda, dijelu pramca. Potrebna je velika preciznost, a iskusni radnici nerijetko i sami prilagođavaju nacrte broda.

– Vani je u redu sve, ali obitelj i nostalgija vas vrati nazad, posao je svugdje isti. Sad je u Uljaniku puno bolje, puno je starih lica i kolega. Vidim tu svoju budućnost, dodao je Majetić.

Vizija čelništva Uljanik Brodogradilišta 1856 je vratiti Uljanik pod okrilje države.

– Ono što bi mi htjeli, pošto je i sada Republika Hrvatska vlasnik 42% udjela nove firme, a u ostalom paketu većinski je vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju, koje, da bi završilo stečaj, mora prodati imovinu i time i te udjele, ne bi li ih država otkupila te udjele i postala većinski vlasnik, naglasio je Hadžić.

I time omogućila ovom Uljaniku da naraste na proizvodnju broda, odnosno broda i pol godišnje, s 1000 zaposlenika. To je srednjoročni, održiv plan, kažu. O dugoročnima, u ovome trenutku, ne žele razmišljati.

Jasminka Kalčić/T.D./HRT