Na Sveučilištu u Dubrovniku znanstvenici razvili robota za čišćenje smeća s morskog dna

Automatizirani robotski sustav za čišćenje smeća s morskog dna prošao je posljednju fazu ispitivanja u moru pred Dubrovnikom. Veliki je to uspjeh međunarodnog projekta Sea Clear, za koji je iz europskih sredstava izdvojeno nešto manje od pet milijuna eura. U razvijanju prototipa bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada sudjelovao je i Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku.

Robotski sustav samostalno je pronašao, prepoznao i pokupio otpad u lokrumskom podmorju.

- Sustav se sastoji od četiri dijela. Imamo središnje plovilo na koje su povezane dvije podmornice. Jedna mapira i pretražuje morsko dno u potrazi za smećem, a druga prikuplja pronađeno smeće i odlaže ga u košaru. Četvrti dio sustava je dron, koji nadgleda proces iz zraka - objasnio je za Dnevnik voditelj projekta Sea Clear Bart De Schutter.

Sustav je, u sklopu projekta Sea Clear, razvilo osam partnera iz pet europskih zemalja, među kojima je i Sveučilište u Dubrovniku.

Cilj je bio proizvesti potpuno automatiziran način prikupljanja otpada s morskog dna, jer upravo se ondje nalazi najveći dio od 60 milijuna tona otpada u svjetskim morima i oceanima. No, ljudski faktor i dalje ostaje ključan.

- Ovakvi sustavi će se koristiti uz prisustvo čovjeka, jer neke stvari, nama kao ljudima su puno prirodnije i puno lakše nego ako se krenu automatizirati dok je robotima puno lakše raditi po cijelu dan i noć, dok naši ronioci ne mogu, oni smiju zaroniti po 45 minuta. Naš sustav može biti u pogonu po šest dana - rekla je koordinatorica projekta Sea Clear na Sveučilištu u Dubrovniku Ivana Palunko.

Znanstvenici će ovaj prototip nastaviti razvijati i istraživati. Projekt Sea Clean 2 počeo je u siječnju i trajat će do 2026. godine.

- Unutar tog projekta trebamo razviti dodatni sustav koji će moći ići u dublje, prikupljati smeće u dubljem i kupiti veće komade smeća, jer trenutno smo fokusirani na autonomiju i mogućnost prikupljanja malih komada - kazala je Palunko.

Mali je ovo zaron za robota, ali veliki korak za spas podmorja. Uspješno testiranje prototipa bilo je preduvjet za izradu komercijalnih sustava, koji bi već u ovom desetljeću mogli neumorno čistiti mora diljem svijeta.

A.V.