Na splitskoj zračnoj luci jučer izmjereno 18,5 °C - Najviša dnevna temperatura zraka za siječanj na toj meteopostaji od 1981. godine

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a komentirao je vremensku prognozu te ustvrdio da se nastavlja toplina uvelike neprimjerena za početak godine, u kojoj čak padaju i neki rekordi.

Ove srijede je, primjerice, na splitskoj zračnoj luci izmjereno čak 18,5 °C - apsolutno najviša dnevna temperatura zraka za siječanj na toj meteopostaji, na kojoj svakodnevna mjerenja postoje od 1981. godine.

A u kratkoj emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" dao je i manje sažetu tjednu vremensku prognozu.

Foto: HTV screenshot

- I sljedeći dani bit će uglavnom suhi i djelomice sunčani, ujutro ponegdje s maglom, mjestimice moguće i uz slab mraz pri tlu, budući da će ipak biti manje toplo nego početkom siječnja. Poneke kišne kapi bit će većinom na sjevernom Jadranu. No već u subotu popodne uz jugozadnjak, na Jadranu jugo i oštro - južni vjetar - opet porast temperature i naoblake, zatim kiša - osobito česta i obilna u ponedjeljak, na Jadranu mjestimice i obilnija, a u gorju bi u utorak mogao padati i snijeg - samo nakratko, budući da je jače i dugotrajnije zahladnjenje malo vjerojatno - objašnjava Pelajić.

Tako će u četvrtak na sjevernom Jadranu biti većinom suho, ali povremeno može biti rosulje ili vrlo slabe kiše. Vjetar slab, u gorju umjeren jugozapadnjak, moguće s jakim udarima. Najniža temperatura 1 do 4 °C, na moru između 7 i 11 °C, a najviša od 10 do 13 °C.


U Dalmaciji djelomice sunčano. Ujutro lokalno može biti magle. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno sunčano, vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, more kao i drugdje - malo do umjereno valovito. Ujutro temperatura zraka od 6 do 9 °C, danju oko 15 °C.

Na Jadranu djelomice sunčano, osobito u Dalmaciji. Više oblaka bit će na sjevernom dijelu gdje u subotu može biti slabe kiše. S jačanjem južine u nedjelju ujutro toplije, a s promjenjivom naoblakom vikend će na Jadranu završiti s povremenom i mjestimičnom kišom - prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ.

I.G.