Na splitskoj Matejušci podignuta zastava duginih boja, ali ne bez problema

SPLIT – Na Matejušci je jutros podignuta zastava duginih boja, no to nije prošlo bez problema. Naime, mjesto gdje je trebala biti postavljena zaključano je – lokotom. Ranik Parkova i nasada koji je trabao samo otključati lokot, nije to mogao učiniti jer je netko unutra nešto – nagurao. Tko i zašto, nije poznato, piše Dalmacija danas.

Radnik je zatim pokušao razbiti zaglavljeni lokot.

Foto: Dalmacija danas

Lipanj je inače mjesec u kojem se diljem svijeta održavaju Povorke ponosa, no kako zbog epidemije koronavirusa ove godine u Splitu neće biti održana povorka, udruga Split pride i LGBT Centar Split organiziraju druge aktivnosti koje su u skladu s važećim mjerama.

– Podizanje zastave duginih boja činimo radi podizanja vidljivosti LGBTIQ+ populacije. Vidljivost je itekako potrebna kako bi se destigmatiziralo naše postojanje i normaliziralo činjenicu da smo tu i da ne idemo nigdje bez obzira na sve taktike koje se koriste kako bi se izbrisalo naše obitelji i zajednice. Vidljivost je jedino učinkovito sredstvo borbe protiv predrasuda koje nas okružuju.

Zastava duginih boja u javnom prostoru predstavlja i politički čin prihvaćanja različitosti te LGBTIQ zajednice koja ima puno pravo na jednakost. Dokle god potpuna jednakost nije osigurana, zastave duginih boja predstavljat će simbol otpora, simbol borbe i simbol pravde za sve one koji su marginalizirani.

Foto: Dalmacija danas

Podizanjem zastave u Splitu želimo poručiti da mi ne tražimo prihvaćanje i ne tražimo toleranciju, nego ih zahtijevamo, te kako je moć kojom pomalo ali sigurno donosimo promjene zapravo u našim rukama.

Zato je važno da ta zastava bude podignuta i ove godine, kako bi se nasilje i diskriminacija, koji su ogledalo straha i neznanja, umanjili te kako bismo proslavili povijest naše borbe. Ovu zastavu podižemo i kako bismo slavili sve one koji su ovim putevima hodali prije nas, ali i sve one čiji su glasovi na žalost utišani na najbrutalnije načine – napisali su u najavi podizanja zastave.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

ŠTO SE TO DOGAĐA U SPLITU? Nova tučnjava na plaži Ovčice