Na splitskim Bačvicama otvoreni radovi vrijedni gotovo 42 milijuna eura. I to bez PDV-a.

Rok izvođenja radova je 33 mjeseca , a obuhvaća izgradnju 7.747 metara kanalizacijskih gravitacijskih cjevovoda, 7.475 metara tlačnih kanalizacijskih cjevovoda i još puno toga.

Osim nabrojanog planirano je izgraditi i 5.640 metara cjevovoda podmorskih ispusta, 6.354 metara vodoopskrbnih cjevovoda, 4.325 metara kabelske kanalizacije potrebne za sustav daljinskog nadzora i upravljanja te 1.713 metara
infrastrukturnog obalnog nasipa koji se proteže od Duilova do Stobreča.

Sve se odvija u sklopu „Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Split – Solin“.

Na dionici Duilovo - Stobreč planira se izgradnja obalnog nasipa duljine 1.713 metara sa servisnom prometnicom duž vrha nasipa kako bi se omogućio pristup i održavanje cjevovoda i opreme unutar nasipa. Također će se urediti javna plaža na prvih 120 metara nasipa s objektima za zaštitu od valova. Prometnica duž nasipa bit će popločana, postavit će se javna rasvjeta, urbana oprema i hortikulturno uređenje kako bi se stvorila javna obalna šetnica.

Foto: Vik/Hrvatske vode

Realizacijom ovog Ugovora postići će se pročišćavanje svih otpadnih voda grada Splita na centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Stupe, što uključuje i otpadne vode južnog sliva Splita, koji obuhvaća kompletan centar grada i veliko područje južno od Vukovarske ulice koje gravitira Bačvicama i postojećem podmorskom ispustu Katalinića brig, uključujući Visoku, Trstenik, Mertojak i Žnjan. Kao dio ovih radova, planira se izgradnja novog podmorskog ispusta za preljevnih voda izvan uvale Trstenik kako bi se u velikoj mjeri (gotovo potpuno) smanjilo njihovo prelijevanje za vrijeme oborina u potok Trstenik.

Pored navedenog, ugovor obuhvaća izgradnju novih ili rekonstrukciju i sanaciju glavnih gradskih kanalizacijskih stanica pa bi se pozitivni efekti trebali osjetiti i u zaštiti voda te sprječavanju onečišćenja okoliša i posljedično kvaliteti života građana.

J.T.