Na Šolti prikupljeno više od 700 kilograma smeća s morskog dna i plaža

ŠOLTA – Sudionici regate “Cleaning Sailing Race regata”, na Šolti, prikupili su u ponedjeljak više od 700 kilograma smeća iz tamošnjeg podmorja i s plaža. Najviše je bilo plastičnog otpada koje i predstavlja najveću opasnost kako za morski svijet, tako i za ljude.

Prema znanstvenoj studiji objavljenoj prošle godine u časopisu Science, do 2050. u svjetskim oceanima bit će više plastičnog otpada nego riba. Plastika čini oko 80 posto morskog otpada, a Mediteran je, po toj provedenoj studiji, jedno od najugroženijih područja.

Upravo iz tog razloga, Udruga Sunce je bila partner u kampanji za očuvanje voda i Jadranskog mora programa Biotherm Water Lovers, u sklopu koje je se provela akcija uklanjanja otpada s plaža i iz mora – Cleaning Sailing Race regata.

Ova edukativno – ekološka regata s oko 140 sudionika raspoređenih na 10 jedrilica krenula je 11. travnja 2022. u 9 sati ujutro iz Marine Kaštela prema uvalama koje se nalaze na području otoka Šolte i Drvenika Velog. Zajedničkim snagama Udruge Sunce i Biotherm-a uz pomoć skipera Vodan Yachting akademije, jedrilica Adriatic Sailing charter kompanije, zaposlenika Müller-a i Martinis Marchi hotela i marine. Uz zaposlenike, članove i volontere Udruge Sunce na regati su sudjelovali predstavnici svih navedenih partnera i suradnika, kao i predstavnici Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita, Instituta za oceanografiju i ribarstvo te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

– Kao posljedica jačeg vjetra na plažama se nataloži otpad kojeg je naše more puno. Najgore je što je najveći dio tog otpada plastika koja se kasnije raspada u moru, a na kraju tog procesa smo upravo mi, ljudi, jer putem riba koje jedemo, mikroplastika ulazi u naš organizam – rekla je u izjavi za medije Gabrijela Medunić Orlić, izvršna direktorica Udruge Sunce.

Kako bi zaštitili naše more nije dovoljno povremeno ukloniti otpad s plaža, već je važno spriječiti njegovo nastajanje. Procjenjuje se da oko 80 % morskog otpada dolazi s kopna, a zbog neadekvatnog gospodarenja otpadom u morima svakodnevno završi 13 tisuća tona plastike. Praćenje vrste otpada, podrijetlo otpada i mjesta na kojima se nakuplja, važno je za uspostavu funkcionalnih sustava upravljanja, kako otpadom tako i morskim okolišem, piše Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce.

– Interes javnosti i uviđanje potrebe zaštite i očuvanja Jadranskog mora raste, a odaziv na ovakvim i sličnim aktivnostima pokazuje da želja za promjenom kod građana i brojnih sudionika postoji. Kontinuirano raste i broj članova Udruge koji pružaju podršku u brojnim aktivnostima te na razne načine podupiru rad Udruge. Biti članom Sunca znači biti dio priče o zaštiti prirode i okoliša u Hrvatskoj i regiji, a samo zajedničkim djelovanjem možemo učiniti nešto dobro za društvo kojem pripadamo – zaključuju iz Udruge.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaostali i odbačeni ribarski pribor u moru