Na sjevernom dijelu Jadrana, danas mogući pljuskovi i grmljavina

Na atmosferske promjene osjetljiviji ljudi jamačno već slute novo razdoblje promjenjivijeg vremena, u kojem su pljuskovi i grmljavina već u srijedu mogući na sjevernom dijelu Jadrana i zapadnim krajevima unutrašnjosti. U četvrtak i petak diljem Hrvatske još nestabilnije, pri čemu će osim nerijetko obilne kiše na Jadranu i uz njega nevolja biti i zbog jakog, mjestimice i olujnog juga. Stoga uz mnogošto drugo - za razdražljivost, bezvoljnost i loše raspoloženje možete kriviti i vrijeme, poručuje Zoran Vakula.

Tijekom vikenda za većinu ipak malo povoljnije, ali nikome se ne može jamčiti suho. Premda neće biti jesenski oblačno i kišovito, nego promjenjivo, uz svakodnevna barem kraća sunčana razdoblja, temperatura zraka tijekom vikenda i početkom novog tjedna sigurno će biti osjetno niža nego u prvom dijelu ovoga tjedna, u kopnenom području ponegdje skoro i za 10 °C. No, vjerovali ili ne - to je za rujan primjerenije i "normalnije" od vrućine koju imamo ovih dana u mjesecu.

I dok ovotjedna promjena vremena nije neobična, makar se i ostvarile prognoze lokalno obilne kiše - učestalost i žestina mnogobrojnih ekstremnih vremenskih pojava posljednjih desetljeća s razlogom nas navode na razmišljanja i nužnost prilagođavanja klimatskim izazovima, kaže Vakula za HRT.

I.G.