Na šibenskom području mnoštvo je lokalnih problema - Vlast predlaže opći akt

Na šibenskom području zaredali su se skupovi mještana nezadovoljnih odnosom gradske uprave prema lokalnim problemima. U nekim mjestima nezadovoljni su i radom vijeća mjesnih odbora pa traže njihovo raspuštanje. U tajništvu Grada kažu - dugo uopće nije bilo zahtjeva za sazivanje zborova mještana, a predlažu i donošenje posebnog propisa.

Kaprijani se bune zbog ceste do trajektnog pristaništa.

- Od 2018. se prosvjeduje. Nas niko ne čuje, a gospodin Burić je ima šest godina da napravi cestu. Zato molimo gospodina Burića da napravi cestu i da prekine ovaj cirkus - kazala je za HRT Barbara Klisović.

Kaprijani opet blokirali pristup trajektu na novom pristaništu - Žele cestu i prijevoz do kuća
Novi prosvjed šibenskih otočana. Na otoku Kaprije prošlog je ljeta izgrađeno novo trajektno pristanište, vrijedno više od 3 milijuna eura, no brodovi i dalje ondje ne pristaju. Trajekt je danas drugi put trebao pristati na novu rivu, no to se nije dogodilo. Dvadesetak Kaprijana još je jednom zaustavilo

Mještane Zatona i Rasline muči rekonstrukcija priključka na Jadransku magistralu.

- Pozivam Grad Šibenik da se skriva iza Hrvatskih cesta i da nam odgovori na sve ovo ovi ljudi i svi mi to zavrjeđujemo - rekao je Miljenko Bura iz Rasline.

No, glas građana kao da nitko ne čuje. Naime, u Sitnom Donjem mjesni je odbor čak šest mjeseci otezao sa sazivanjem zbora mještana, koji su uz ostalo zabrinuti i zbog mogućeg zatvaranja škole.

Zahtijevali su i raspuštanje mjesnog odbora, što je prema nekima obvezujuća odluka.

- Raspustiti vijeće gradske četvrti može i na zahtjev gradonačelnik, ukoliko se učestalo krše zakoni o lokalnoj upravi i samoupravi, odnosno, provodi nekakva samovolja koja nije u skladu sa mišljenjem većine, a to je zbor građana, smatra - Davor Živković, predsjednik Vijeća gradske četvrti Stari Grad.

No, u tajništvu Grada takvo su tumačenje odbacili. Ipak, nakon brojnih prosvjeda i traženja zborova građana, predlažu - poseban propis.

- Očito sada ipak to zahtjeva nekakvu pravnu regulaciju, pa smo zbog toga odlučili izraditi opći akt koji smo se obvezali sukladno Statutu Grada Šibenika - rekao je Ante Galić, pročelnik Tajništva grada Šibenika.

Prema tom prijedlogu, daje se mogućnost da sazivanje zbora građana zatraže i birači sami - njih 10 posto, dok su dosada to pravo imali samo mjesni odbori, gradsko vijeće ili gradonačelnik, piše HRT.

I.B.