Na šibenskom Baldekinu postavljena javna slavina – Iz grada najavljuju: “Biti će ih još”

ŠIBENIK – Pitka voda trebala bi biti dostupna svima i trebala bi biti besplatna. Nažalost, pitka voda postala je u mnogim dijelovima svijeta ne samo privilegija, već luksuz. Na svu sreću Hrvatska je bogata vodom, a mnogi gradovi osigurali su svojim stanovnicima lako dostupnu pitku vodu kroz javne slavine. Jedna takva, treća po redu u gradu, osvanula je i u šibenskom parku kod Spomenika braniteljima.

Kako su priopćili iz šibenske gradske uprave, slavina je postavljena u sklopu projekta „Ši plastic FREE”, financiranog od strane Europske unije, te je bila jedna od aktivnosti šireg projekta C-Change. Postavljanje je bilo dijelom stvaranja zelene infrastrukture grada Šibenika, a u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj planiraju instalirati više slavina s pitkom vodom po gradu.

– Imamo javnu špinu na Poljani, i na Draženovom igralištu, a sad smo jednu postavili i na Baldekinu. Svakodnevno dobivamo pitanja građana kada ćemo postaviti špine na igralištima i kod škola. Ovim putem pozivamo ravnatelje škola da nam se jave kako bismo preko EU projekata postavili javne slavine u dvorištima obrazovnih ustanova – poručio je pročelnik Odjela Petar Mišura.

Javne slavine sve više se koriste u Europi, što je i namjera Europske unije kroz program Zelena Europa, a na ovaj način nastoji se smanjiti i količina plastičnih boca s vodom.

K.B.