Na šibenskoj tvrđavi sv. Ivana održala se konferencija o pomorskoj robotici

ŠIBENIK - EMRA 2023., radionica o pomorskoj robotici i njenoj primjeni koju organizira Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, održala se na tvrđavi Sv. Ivana u Šibeniku.

- Ovo je grad koji proteklih 10 godina svoju potencijalnu energiju pretvara u kinetičku koristeći se najnovijim tehnologijama i surađujući s raznim fakultetima, između ostalih i Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu na kojem sam i sam diplomirao i magistrirao. Ova tematika nam je poznata i svjesni smo da je podmorna robotika visoko sofisticirana tehnologija te želimo da se, uz održavanje stručnih konferencija, u Šibeniku osmisli i centar robotike - kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Radionica je organizirana uz podršku EU projekata MONUSEN, UWIN-LABUST, MARBLE, INNOVAMARE  i SeaTecHub, okupljajući predavače iz aktualnih projekata, predstavnike industrije, krajnje korisnike, kao i sve zainteresirane. Ovaj multidisciplinarni događaj pruža odličnu priliku za umrežavanje i razmjenu ideja u oblasti pomorske robotike, tehnologija i primjena.

U okviru dvodnevnog konferencijskog programa održalo se od 20ak predavanja, uključujući debate i prilike za umrežavanja. Posjetitelje su imali priliku vidjeti prezentacije aktualnih istraživačkih inicijativa koje financira Europska unija, kao i prezentacije industrije i krajnjih korisnika. Tijekom programa posjetitelji su mogli posjetiti izložbeni prostor i prisustvovati demonstriranju tehnologije i opreme.

Cilj konferencije EMRA 2023 je jačanje veza između industrije pomorske robotike i akademske zajednice.

I.B.