Na Ruđeru razvijaju novi test za analizu kakvoće vode i mora u koji će biti uključeni i građani

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je projekt u sklopu kojega bi trebali razviti novi test kojim će analizirati kakvoću slatke i morske vode.

Test koji Institut razvija u suradnji s tvrtkom Labena d.o.o., a koja je ujedno i nositelj spomenutog projekta, trebao bi omogućiti bolju detekciju štetnih organizama i invazivnih vrsta u rijekama, jezerima, ribogojilištima i osjetljivim ekosustavima. Ispitivat će se i more u lukama, s obzirom da je riječ o lokacijama gdje je najčešće moguće registrirati invazivne vrste i patogene, koji u Jadran stižu skupa s prekooceanskim brodovima.

Postojeće tehnike analize vode već su, kažu, zastarjele i gotovo neodržive pa bi novi pristup trebao ponuditi točnije rezultate. Test će se sastojati od opreme s priborom, a zanimljivost je ta što će u projekt biti uključeni i građani.

– Ideja je da građanin, institucija ili tvrtka nabave taj paket opreme, uzmu uzorak vode te ga pošalju našem projektnom timu. Mi ga analiziramo i pošaljemo rezultat te to objedinimo u veliku bazu da znamo gdje smo i kamo bismo trebali ići – kazao je za Jutarnji list koordinator projekta za IRB dr. Sandi Orlić.

Ističe da će se pomoću ovakvih testnih ‘kitova’ moći lakše kontrolirati rasprostranjenost invazivnih vrsta, a vjeruje da će ubuduće pomoću njega moći odrediti i populaciju riba na određenom području. Test bi na tržište trebao izaći u drugoj polovici iduće godine.

Projekt je vrijedan 24 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

J.K.