Na riječkom Korzu postavljena izložba na kojoj možete čuti kako zvuči riječka voda

RIJEKA – Svjetski je dan voda, a tim povodom na riječkom Korzu postavljena je izložba „Važnost očuvanja vodenog bogatstva za budućnost“ koja prati i informira građane o razvoju projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka“ vrijednog 1,76 milijardi kuna.

Projekt obuhvaća izgradnju 217 kilometara nove i rekonstrukciju postojeće kanalizacije te gradnju novog uređaja višeg (II.) stupnja pročišćavanja, 125 crpnih stanica s istovremenim izvođenjem radova na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe na pet jedinica lokalne samouprave (Rijeka, Kastav, Viškovo, Čavle, Jelenje), koji čine područje aglomeracije Rijeka.

Osim smanjenja zagađenja mora i povezanih ekosustava te održavanja kvalitete vode, projektom je predviđeno i povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava javne odvodnje i povećanje kvalitete vodoopskrbe, čime će se trenutna priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećati sa 68% na oko 92% do kraja projekta.

Foto: Grad Rijeka

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se pripremaju velika ulaganja što se tiče izgradnje vodno – komunalne infrastrukture, što će omogućiti lokalnom stanovništvu da pije čistu pitku vodu.

– Tijekom godina uređene su i povijesne vodospreme, a na nekoliko lokacija u gradu postavljene su i špine koje Riječanima i posjetiteljima našega grada omogućuju da natoče čašu naše izvrsne riječke vode. Dostupna čista i pitka voda iz špine privilegija je koju mi imamo, a mnogi, na žalost, nemaju i stoga je moramo zaštititi i vrednovati – istaknuo je Filipović.

Vodene resurse nemoguće je povećati, no izvore pitke vode moguće je i potrebno je zaštititi. Najveća opasnost zalihama podzemnih voda su ekonomski rast, povećanje broja stanovnika te velika urbanizacija. Zbog toga je, kažu, potrebno ulagati u projekte aglomeracije.

Jedna od zanimljivosti izložbe postavljene na Korzu je i audio-vizualni zapis “Riječka vodna simfonija” umjetnika Ive Vičića koja nudi zvukove riječke vode, a koje je moguće poslušati skeniranjem QR koda na prvom postamentu izložbe.

Izložbu je postavio riječki KD Vodovod i kanalizacija, a moguće ju je pogledati do 28. ožujka.

J.K.