Na putu za Europu 2021. u moru nestalo više od 3000 osoba

Više od 3000 izbjeglica, migranata i tražitelja azila umrlo je ili nestalo prošle godine, dok su se pokušavali domoći Europe, mediteranskim i atlantskim morskim putevima, pokazali su podaci agencije za izbjeglice, izvijestivši da je to dosad najveća brojka.

Svake godine tisuće Afrikanaca kreću na dugačka, opasna putovanja u Europu, često prelazeći pustinju Saharu, da bi na malim brodovima na napuhivanje napustili obale sjeverne Afrike bježeći od neimaštine i u potrazi za boljim životom. Prošle godine, UNHCR je prijavilo da je 3077 osoba umrlo ili nestalo, gotovo dvostruko više nego 2020. godine.

– Vidimo da dolazi do porasta, rekla je Shabia Mantoo iz UNHCR-a na brifingu za medije u Ženevi, ističući kako je to vrlo zabrinjavajuće, prenosi HRT.

Dosad su u 2022. godini 553 osobe umrle ili nestale, i kao i prethodnih godina, a većina ih je izgubila život na središnjoj mediteranskoj ruti, pokazuju podaci UNHCR-a.

U te podatke nisu pribrojani oni koji su izgubili život na kopnenim rutama, ili oni koji su nestali u krijumčarskim pritvorima gdje su preživjele osobe kasnije prijavljivale seksualno nasilje i prisilne brakove i rad.

Mrtvi i nestali dolaze iz raznih sjevernih i subsaharskih afričkih zemalja poput Tunisa, Maroka, Malija, Gvineje, Eritreje, Egipta, Obale Bjelokosti i Senegala, kao i Irana, Sirije i Afganistana, rekla je Mantoo.

Naglasila je zabrinutost zbog odbijanja migranata, nakon prošlogodišnjeg izvješća UN-a u kojem je rečeno da je Europska unija djelomično kriva za smrti u Sredozemnom moru zbog neodgovorenih poziva upomoć i ometanja humanitarnih spasilačkih pokušaja.

Hina