Na plaži južnog Jadrana pronađena glavata želva s teškom ozljedom glave

Na plaži Plavi horizonti u Crnoj Gori primjećena je mlada jedinka glavate morske želve (𝑪𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂 𝒄𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂). Gđa Milica Katić s prijateljicom Jovanom obavijestila je Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.

Izlaskom na teren, ustanovljeno je da kornjača ima tešku ozljedu glave koja nije novijeg datuma, a moguće i frakturu lobanje uz oštećenje mozga. Iako Institut još uvijek nema centar za oporavak morskih kornjača, s obzirom na izuzetno loše stanje ove kornjače, a budući da je u pitanju mlada jedinka koja još nije dosegla punu veličinu, odlučeno je da se prenese u Institut i smjesti u karantenski dio akvarija kako bi joj pokušali pružiti pomoć i liječenje.

- Posebno smo zahvalni kolegama i prijateljima iz Akvarija Piran , dr Manji Rogelji iz Slovenije i Aquariuma Pula iz Hrvatske, dr. Mileni Mičić i njenom timu, na svesrdnoj pomoći i instrukcijama, te veterinaru dr. Marku Petričeviću na stručnoj pomoći - kazali su iz crnogorskog Instituta za biologiju mora.

Glavate želve u Hrvatskoj strogo zaštićene

Glavate želve solitarne su životinje koje obitavaju na 1-2 km od obale gdje se hrane organizmima s morskog dna. Poznato je da se ne zadržavaju u blizini obale, pogotovo ne u plićaku, stoga sumnjamo da se radi o jedinci/jedinkama koje su bile uznemirene, ugrožene ili ozlijeđene, a moguć uzrok tome je i intenzivan pomorski promet.

U većem broju borave u sjevernom Jadranu koji im predstavlja glavno mjesto ishrane dok na jugu i oko grčkih otoka polažu jaja. Kao odrasle jedinke nemaju prirodnih predatora ali čovjek i njegove aktivnosti su im jedna od glavnih prijetnji.

Procjenjuje se da se u Jadranu slučajno godišnje ulovi oko 2500 jedinki. Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u mreže 85 % je ulovljeno kočarenjem. Poznato je da morske kornjače konzumiraju plutajući plastični otpad (prozirne plastične vrećice) koji izgledom podsjeća na meduze (kojima se hrane) te da veća količina plastike u želucu izaziva poteškoće, smetnje prilikom hranjenja, ali i smetnje u regulaciji plovnosti što dugoročno izaziva uginuće jedinki. U Jadranskom moru žive tri vrste morskih kornjača: glavata morska kornjača (𝑪𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂 𝒄𝒂𝒓𝒆𝒕𝒕𝒂), zelena morska kornjača (𝑪𝒉𝒆𝒍𝒐𝒏𝒊𝒂 𝒎𝒚𝒅𝒂𝒔) i džinovska kožasta kornjača (𝑫𝒆𝒓𝒎𝒐𝒄𝒉𝒆𝒍𝒚𝒔 𝒄𝒐𝒓𝒊𝒂𝒄𝒆𝒂).

Morske kornjače u Hrvatskoj su zaštićene zakonom kao i brojnim međunarodnim konvencijama. Strogo je zabranjen svaki namjerni izlov, uništavanje, uznemiravanje ili trgovina ovim vrstama. Za ubijanje glavatih želvi predviđene su visoke novčane kazne.

D.G.