Na Pagu su puževi omiljena namirnica već 2000 godina

PAG - Na Pagu su puževi omiljena sezonska namirnica, a od svih vrsta puževa otočanima su najomiljeniji brdari, veći puževi kojima je stanište na ogoljelim brdskim površinama. No treba naglasiti da prema Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, nije dopušteno sakupljati vrstu brdar (Helix secernenda) na jadranskim otocima.

Ali, uz brdare, kao namirnica se koriste i pujari, vrsta puževa kojima je stanište na poljima, posebno onima na kojima raste veća količina trave. Neki, premda rijetki, koriste i fratačone, manje puževe kojima je stanište na poljima, ali još više, na poljskim ogradnim zidovima.

U starom Rimu puževi su se redovito koristili kao namirnica, a upravo u Rimu je prvi puta u povijesti zabilježen i uzgoj puževa.

Otok Pag je bio dio Rimskog carstva i može se zaključiti kako se puževi na Pagu, kao namirnica, koriste barem dvije tisuće godina. Za mnoga pokoljenja Pažana puževi si bili prvorazredna gastronomska poslastica, ali pridošlo stanovništvo ih je najčešće izbjegavalo.

Na Pagu je običaj nabrati puževe i staviti ih u kutije ili u porozne vreće u koje se stave grančice tamarisa ili nekog drugog stabla. Tako se puževe drži dok se očiste, odnosno špurgaju. Ponekad se pripremaju odmah nakon branja. U tom slučaju se dobro operu u morskoj vodi i to više puta kako bi se očistili od sluzi.

Najjednostavniji način pripreme puževa za jelo je kuhanje ili pečenje na gradelama. Kuhani puževi mogu se jesti bez dodataka, ali se često uz njih servira mješavina maslinovog ulja i kvasine u što se umače meso puža. Ponekad se puževi kuhaju s većom količinomm sezonskih biljaka, žutenicom, mlicom i divljim lukom.

Kako je puž sezonska namirinica, mnogi otočani su na jesen nabrane puževe držali na špurgivanju tijekom cijele zime i koristili su ih za pripremu jela i kada se puževe nije moglo brati, prenosi Radio Pag.

Josip Portada / D.G.