Ipak se kreće?! Na ovom otoku božićnice rastu za 50%!

ZADAR - Priča o hrvatskim otocima obično se nakon odavanja počasti njihovoj ljepoti svodi na to da su sve prazniji i da na njima za mladog čovjeka nema budućnosti. Drugačija je sudbina možda ipak moguća.

Hrvatski otoci, a pogotovo manja mjesta na njima doslovno se bore za preživljavanje. Svima je jasno da u otoke i ljude koji ih ne žele zaboraviti i napustiti treba ulagati, pa svakako veseli svaka pozitivna priča s bilo kojeg našeg otoka.

Glavnu ulogu u ovoj priči ima Općina Pašman na istoimenom otoku, u Zadarskoj županiji. U prvih je 6 mjeseci 2023. godine ova općina tako zabilježila prihodi u iznosu od 1.257.271,04 eura što je povećanje za 13% u odnosu na 2022. Što se rashoda tiče oni su iznosili 819.853,32 eura što je smanjenje za 19% u odnosu na prvo polugodište prošle godine.

Da skratimo priču, ova je otočka općina ostvarila suficit u svom proračunu pa je odlučeno i da božićnice "skoče" za 50%, a od iduće godine uvode se i uskrsnice.

Općina Pašman također pristupa Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju koji okuplja lokalna i regionalna tijela vlasti Europske unije s ciljem smanjenja emisije CO2 i povećanja otpornosti na djelovanje klimatskih promjena.

Bravo Pašman!

J.T.