Na otoku Mljetu pronađena i spašena ozlijeđena ženka glavate želve

U ponedjeljak, 18. prosinca, u Okuklju na otoku Mljetu, pronađena je i spašena ozlijeđena ženka glavate želve (Caretta caretta), putem Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (Protokol za morske životinje).

Brzom reakcijom lokalnog stanovništva i djelatnika Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“, jedinka je spašena i adekvatno zbrinuta, te predana na skrb ovlaštenom veterinaru iz Specijalističke veterinarske prakse Vet vision iz Splita.

Utvrđeno je kako ima stariju ozljedu lubanje te je pothlađena. Trenutno je u stabilnom stanju u veterinarskoj ambulanti, a po potpunom oporavku bit će puštena u more, javljaju iz Parka.

- Zahvaljujemo gđi. Veri Anelić koja je uočila kornjaču i o tome obavijestila nadležne institucije - kazali su iz NP Mljet.

Inače, u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih ugroženih morskih vrsta u Jadranu, odmah nazovite 112.

Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja

Jedan od ključnih dijelova Sustava, koji se odnosi na morske strogo zaštićene životinje, je Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe).

Rad na uspostavi Protokola započeo je još 2008., kada je 2011. godine s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje odnosno današnjim Ravnateljstvom civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH donesen Protokol o načinu komunikacije u slučaju zbrinjavanja strogo zaštićenih morskih životinja kojeg provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode (Zavod) Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Glavni cilj bio je centralizirati dojave o pronalasku uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih jedinki strogo zaštićenih morskih životinja te jednoznačno odrediti protok informacija između područnih ureda civilne zaštite 112 i Zavoda u slučaju dojava.

Osim službe 112 i Zavoda, u Protokol su uključeni : Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu (VEF), Hrvatski veterinarski institut (HVI), Morski obrazovni centar Pula (MOC Pula), Javna ustanova Nacionalnog parka Brijuni, Plavi svijet Institut za istraživanje i zaštitu mora te veterinarske stanice/ambulante u obalnim županijama kao i odjeli i službe u obalnim županijama odgovorni za djelovanje ECO brodica.

A.B.