Na otok Rivanj palo čak 123 litre kiše na metar četvorni – Danas na snazi upozorenje na olujnu buru!

RIVANJ – Čak 123 litre liše po kvadratnom metru donijela je aktualna ciklona otoku Rivanj na zadarskom akvatoriju. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, preko 70 litara do 23 sata još je palo u Molatu, Zadru, Pagu, Dugom Otoku.

Grmljavinski sustav oko 23 sata oformio se na granici sjeverne i srednje Dalmacije i krenuo je prema trogirskom području. Zbog toga je obilnijih pljuskova bilo u Rogoznici i Sevidu gdje je u kratko vrijeme palo preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Crveni meteoalarm za Podvelebitski kanal

Danas će se na sjevernom Jadranu zadržati pretežno sunčano vrijeme. Kiše će još biti u Dalmaciji gdje je ujutro moguć i poneki izraženi pljusak. Puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, a još u prvom dijelu dana na jugu istočnjak i jugo, zbog čega je za Podvelebitski kanal proglašen crveni, a ostatak obale (izuzev dubrovačkog područja i zapadne obale Istre), narančasti meteoalarm. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 8 do 13, a na Jadranu od 14 do 18 °C.

Upozorenje za pomorce

Na sjevernom i srednjem Jadranu mjestimični udari bure 35-55, u Velebitskom kanalu do 80 čvorova, krajem dana će slabjeti, na južnom i dijelu srednjeg Jadrana u prvom dijelu dana mjestimični udari juga i istočnog vjetra 35-45 čvorova, zatim mjestimični udari bure i istočnog vjetra 35-45 čvorova, u noći će slabjeti. Na sjevernom i srednjem Jadranu more tijekom dana ponegdje 5. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana ponegdje nevere.

I.B.