Na otočiću Grujica policija i vatrogasci otkrili mrtvo tijelo svjetioničara

Vatrogasci i pomorska policija s Malog Lošinja u ponedjeljak su na svjetioniku Grujica, na istoimenom otočiću južno od Malog Lošinja, pronašli tijelo mrtvog svjetioničara Plovputa.

S preminulim svjetioničarem dva dana nije bilo nikakvog kontakta, a kada se u ponedjeljak nije javljao ni u osam ujutro ni u 12 sati, obaviještena je lošinjska policija koja je s vatrogascima na otočič stigla oko 13,30 sati.

Foto: Google Earth / Screesnhot

Ta je informacija potvrđena iz Plovputa, ali se, unatoč tome što se pretpostavlja da nije riječ o nasilnoj smrti, još ne znaju okolnosti ni detalji svjetioničareve smrti. Po neslužbenim informacijama, vatrogasci su ga zatekli na krevetu u otvorenoj svjetioničarskoj kući, piše Zadarski.hr.

Morski HR neslužbeno doznaje da se alarm u Plovputu upalio kad se svjetioničar dva dana nije javljao ni u svojim službenim izvještajima, ali ni obitelji. Prvi pokušaj pristajanja na otočić nije uspio zbog jake bure, pa su drugi put na otočić stigli ronioci i to plivajući.

Foto: Morski HR

Zbog lošeg vremena, policijski očevid kojim će biti utvrđene sve okolnosti i uzroci smrti nesretnog svjetioničara bit će obavljen u utorak.

Na svjetioniku Grujica u 15-dnevnim smjenama izmjenjuje se po jedan svjetioničar. Nekad su ovdje, kao i svuda po Jadranu u svjetioničarskim kućama, živjeli svjetioničari s njihovim obiteljima i rijetko je gdje bio svjetioničar sam. To se promijenilo automatizacijom svjetionika, pa se danas u Hrvatskoj samo na 16 svjetionika još uvijek nalazi svjetioničarska posada, od čega su po dva istovremeno u smjeni samo još na Palagruži i Sušcu.

Foto: Morski HR

D.G.