Na otočiću Galevcu sanira se više od stoljeća stara riva

PREKO – U organizaciji Turističke zajednice Preko i Općine Preko, već nekoliko dana traju radovi na otočiću Galevcu.

Kako je za portal Naši Školji objasnio direktor Turističke zajednice Općine Preko Ivan Košta, riječ je o sanaciji glavne rivice, a radove izvode djelatnici općinske komunalne tvrtke Obala i parkovi d.o.o.

– S obzirom na to da je otočić Galevac sa svojom ljetnom linijom barkarjola jedna od ljepših otočnih plaža te zaštićena prirodno-povijesna cjelina, dužni smo o njemu brinuti kako bi se sačuvao u izvornom obliku – kaže Košta.

– Prema pričanju gvardijana Samostana sv. Pavla Pustinjaka fra Bože Sučića, glavna rivica, koja gleda prema Preku, sagrađena je prije više od stotinu godina. Vremenski uvjeti i korištenje učinili su svoje te je bio krajnji rok za barem djelomičnu sanaciju jer se donji dio prilično urušio, more ju je u velikom dijelu „podlokalo“. Marčana oseka idealna je za takve radove i zato smo odlučili iskoristiti ovo vrijeme za sanaciju rivice – dodaje Košta te podsjeća da je na Galevcu u srpnju i kolovozu otvorena za posjete samostanska zbirka, a o njoj brine TZO Preko.

Najavljuje i da je u planu još nekoliko sanacijskih zahvata u lučici na Galevcu, a uskoro i čišćenje podmorja, koje će također obuhvatiti područje jedinstvenog otočića.

I.B.