Na našem najzelenijem otoku obilježen Svjetski dan šuma

MLJET – Svjetski dan šuma se tradicionalno obilježava 21. ožujka. Otok Mljet je daleko poznat kao zeleni otok, a od ukupne površine NP Mljet čak 90 % je obraslo šumom.

Tom prigodom se Jakov Nodilo, viši stručni savjetnik -šumar Nacionalnog parka Mljet, pridružio terenskoj nastavi Područne škole Goveđari, Osnovne škole Mljet te učenicima održao kratko predavanje o šumskom ekosustavu na Mljetu i odgovarao na njihova brojna pitanja.

Foto: NP Mljet

Šume su od najranijih vremena ljudima osiguravale drvo za ogrjev i pripremu hrane. Veliki dio građe od primitivnih nastambi pa do dvoraca davale su šume. Brodovi do pred dva stoljeća gradili su se isključivo od drva. Neupućenomu će i danas na spomen šume na pamet prvo pasti trupci i drvo za ogrjev, možda i gljive, ljekovito bilje i plodovi šumskih biljaka: kupine, šumske jagode, borovice…

Sve ove blagodati samo su dio onoga što nam šuma daje: uz mora i oceane šuma je najveći proizvođač kisika, posebno je važna za kakvoću zraka, izgled krajolika, regulaciju i kakvoću voda…

Foto: NP Mljet

Šuma je razlog proglašenja najvećeg broja nacionalnih parkova, parkova prirode i ostalih objekata prirode manjeg stupnja zaštićenosti.

Šetnjom, planinarenjem, nekim drugim načinom rekreacije u šumi ili jednostavno pogledom na šumu većina ljudi osjeća se ugodno.

Jesmo li svjesni toga i kako joj se zahvaljujemo?

Čuvajmo naše šume!

Foto: NP Mljet

I.B.