Na more se sve više kreće radnim danom a ne više samo vikendom

Iako je radni dan, i danas se na autocestama prema moru stvaraju gužve.

Pojačan je promet prema moru, osobito na A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Bosiljevo II, A3 Bregana-Lipovac, A4 Goričan-Zagreb, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, na Krku i Krčkom mostu. Na A1 kolone i povremeni zastoji su između naplate Lučko i čvora Karlovac u smjeru mora. Na zagrebačkoj obilaznici iz smjera Buzina prema Lučkom kolona je od oko 3 km, između čvorova Kosnica i Ivanja Reka u smjeru Bregane oko 3 km.

Na A4 kolona je između čvora i naplate Goričan oko 2 km, a između čvorova Popovec i Ivanja Reka u smjeru Zagreba oko 4 km. Na DC1 kolone su kod Rakovog Potoka i Turnja. Moguća su čekanja u trajektnim lukama te na GP-ovima.

Mijenjaju se navike vozača

Nekad je subota bila udarna, tog dana su svi birali kretati prema moru, tj. na svoj put. Sad je to petak. Iz HAK-a stiže sugestija da svi oni koji mogu to učine u utorak ili srijedu jer je tih dana najmanje vozila na prometnicama i kažu da ćete tako najbrže i najsigurnije doći do svoje željene destinacije.

Ako je suditi po broju vozila na cestama možemo biti zadovoljni. Obaraju se rekordi iz vikenda u vikend. Ako uspoređujemo 3. srpanjski 2019. s vikendom koji je sada iza nas, kroz naplatne postaje Lučko prošlo je vozila za više od oko 4 posto, ako pak uspoređujemo srpanj 2019. s ovim mjesecom, vozila je na cesti bilo više za 14 posto.

– Većih gužvi nema, iz HAK- apeliraju na opreznost, strpljenje. Da se na put ne ide umoran, radi svoje i tuđe sigurnosti. U Hrvatskoj je trenutno više od 9 tisuća gostiju. Najviše stranih turista pa možemo reći da sezona ide u smjeru koji smo priželjkivali, piše HRT.

Z.G.