Na Mljetu uočena meduza koja svijetli u mraku, no susret s njom je bolan

MLJET - Morska mjesečina (Pelagia noctiluca) jedna je od najdulje poznatih meduza koju nalazimo u svim toplijim morima. Iako izgleda lijepo, susret s lovkama ove meduze je bolan. Uglavnom je nalazimo na pučini, ali morske struje je često nanesu uz obalu. Ovih dana su je uočili u Nacionalnom parku Mljet.

Prema opisu Centra za invanzivne vrste u Poreču, uz obalu doista može biti prijetnja kupačima.

- Naziv pelagia noctiluca dolazi od grčke riječi pélagos (otvorena pučina) te od latinske nox (noć) i lux (svjetlo) pa se pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami

- Relativno je mala meduza s polukružnim ružičastim klobukom ispod kojeg se nalaze lovke. Naraste do 20 centimetara duljine i do šest centimetara promjera klobuka.

- Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozljede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak

Iz Aquariuma u Puli kažu da je uobičajeno široko rasprostranjena u toplim suptropskim vodama Meksičkog zaljeva i Sredozemlja do umjerenih voda Sjevernog mora i do 4° zemljopisne širine.

Njihova masovna pojava zahvatila je istočno Sredozemlje, Jadransko more, a potom i zapadno Sredozemlje još 1980-ih.

Znanstvenica Kogovšek i sur. (2010.) rekonstruirala je 200-godišnji vremenski niz pojave P. noctiluca u sjevernom Jadranu i identificirala je tri razdoblja kada je formirala uočljive cvatove; tijekom 1915., tijekom kasnih 1970-ih i ranih 1980-ih, te od 2004. do 2007. Ta vremenska razdoblja imale su karakteristične blage zime, niske količine padalina, visoke temperature i visoki atmosferski tlak, što je pogodovalo njihovom razmnožavanju te se smatra da je morska mjesečina pokazatelj varijabilnosti klime u Sredozemlju.

P.noctiluca važan je neselektivni planktonski grabežljivac koji se hrani gotovo svim vrstama zooplanktona i ihtioplanktona, a nedavno su eksperimenti s hranjenjem otkrili potencijal ove meduze da kontrolira biomasu invazivnog rebraša morskog oraha (Mnemiopsis leidyi).

D.G.