Na Mljetu održano prvo ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića u novijoj povijesti

MLJET – U Babinom Polju na otoku Mljetu, u subotu 20. veljače je održano prvo ocjenjivanje mljetskih vina i jakih alkoholnih pića u novijoj povijesti. Ocjenjivanje je održano u okviru suradnje Javne ustanove „Nacionalni park Mljet“ i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čiji je krajnji cilj revitalizacija vinogradarsko-vinarske proizvodnje na otoku Mljetu i poticanje gospodarske eksploatacije mljetskih autohtonih sorata vinove loze – Kuljenače i Mrkuše.

Organizatori su prikupili ukupno 18 uzoraka, od čega 12 vina (po 6 bijelih i crnih), te 6 jakih alkoholnih pića. Ocjenjivanje je provela ocjenjivačka komisija u sastavu Aleksandar Brodski, dipl.ing., dr.sc. Mirela Osrečak i doc.dr.sc. Marin Mihaljević Žulj.

Foto: NP Mljet

Rad komisije nadzirao je predsjednik prof.dr.sc. Marko Karoglan. Konačni rezultat je medijana, tj. srednja ocjena u nizu tri ocjenjivača. Prethodno su određeni i bodovni pragovi za odličja, kako slijedi: 82-100 bodova – zlatna medalja, 75 – 81 bod – srebrna medalja, 70 – 74 boda – brončana medalja, 65 – 69 bodova – priznanje za sudjelovanje, <65 bodova – odbacivanje uzorka.

Šampion u kategoriji vina je mješavina bijelih sorti (Pošip i Rukatac) proizvođača Roberta Mioča iz Babinog Polja, koja je ocijenjena s 83 boda.

U kategoriji jakih alkoholnih pića titulom šampiona okitio se vinjak proizvođača Balda Hazdovca iz Kozarice koji je također ocijenjen s 83 boda.

Svečanost dodjele diploma svim natjecateljima bit će upriličena čim epidemiološka situacija to dopusti. Čestitamo i zahvaljujemo se svim sudionicima prvog ocjenjivanja mljetskih vina i jakih alkoholnih pića.

Organizatori su izrazili nadu da će ovo postati jedna lijepa tradicija te da će kao rezultat pozitivnog natjecateljskog duha iz godine u godinu rasti i broj uzoraka i kvaliteta ocijenjenih proizvoda.

Rezultati ocjenjivanja vina:


Rezultati ocjenjivanja jakih alkoholnih pića:

I.B.