Na Mljetu, Lastovu i Korčuli počele edukacije mladih o održivom razvoju otoka

Udruga Novi otok u suradnji s partnerom Lokalna akcijska grupa LAG5 tijekom ove godine provodi projekt na području otoka Korčule, Lastova i Mljeta, pod nazivom “POOTOK – Pokreni otok!”, gdje kroz jednodnevne radionice najmlađi uče održivosti otoka.

Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, a edukacija uključuje 100 mladih s otoka Korčule, Mljeta i Lastova. Na svakom od ova tri otoka uključeno je 30 mladih, prvo kroz online istraživanje, a zatim kroz jednodnevnu radionicu.

Na predavanjima o održivom razvoju, uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i inozemstva, polaznici imaju priliku samostalno osmisliti rješenja za probleme svojih zajednica, te na konkretnim primjerima dobiti praktična znanja o održivom razvoju.

U edukaciju su uključeni i članovi savjeta mladih (10 osoba) s otoka Korčule, Lastova i Mljeta, koji kroz ove radionice prezentiraju svoj konkretan rad u posljednjih godinu dana vezan uz održivi razvoj otoka.

Prva jednodnevna radionica održana je jučer na Mljetu, danas se nastavlja na Lastovu, a sutra na red stižu mladi s Korčule. Na radionice su pozvani i predstavnici jedinica lokalne samouprave od kojih se očekuje da prezentiraju planirane aktivnosti prema javnosti na službenim web stranicama JLS i prema relevantim OCD-ovima te ustanovama.

Foto: NP Mljet/Ilustracija

Iz udruge Novi otok najavljuju kako će donositelji odluka, odnosno lokalni dužnosnici, direktno biti uključeni u aktivnost dvodnevne konferencije koja će se organizirati na Korčuli, gdje će saslušati i analizirati ideje koje mladi nude kao održiva rješenja za konkretne probleme uočene u svojoj lokalnoj zajednici. Prijavitelj će nastojati osigurati da sa svakog otoka obuhvaćenog projektom sudjeluju minimalno po 2 donositelja odluka, a najveći se odaziv očekuje od čelnika JLS-a s otoka Korčule zbog praktičnih organizacijskih razloga.

Predstavnici jedinica lokalne samouprave tako će iz prve ruke moći čuti koja održiva rješenja za razvoj svog otoka nude mladi, a u bliskoj budućnosti ovakva suradnja mogla bi se promovirati i na ostalim hrvatskim naseljenim otocima.

Sve radionice su besplatne, za njih je potrebna prethodna prijava, a više informacija možete pronaći na Facebook stranici projekta.

K.B.